Jawapan

2016-05-15T21:48:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PERSOALAN
1. Persoalan kasih saying sesama manusia
- En. Hasrul dan Pn. Sarah menyayangi dan mengambil berat terhadap anak angkat mereka iaitu Satiah dan sanggup menanggung kos perubatannya ketika dihantar ke hospital.
2. Persoalan keprihatinan ibu bapa terhadap anak mereka
- Contohnya Encik Hasrul dan Pn Sarah sentiasa bersikap prihatin terhadap keperluan anak mereka danmengambil berat perkembangan anak mereka di sekolah
- En. Hasrul bersikap prihatin terhadap permintaan anaknyadengan membenarkan Hartini mengikuti kelas computer pada waktu cuti hujung tahun.
2. Persoalan ikhlas dalam menghargai persahabatan
- Satiah ikhlas berkawan dengan Satiah, Ineng , Sinda , Ambok dan yang lain walaupun mereka terdiri daripada masyarakat orang Asli.
- Satiah menjaga Hartini yang telah demam dengan ikhlas dan prihatin
- Hartini tetap mengingati Satiah yang telah meninggal dunia akibat penyakitnya dengan
menanam sepohon cempaka putih di pusara Satiah sebagai tanda persahabatan.
3. Persoalan keprihatinan terhadap orang lain
- Encik Hasrul amat prihatin terhadap kesihatan Satiah dan mendesak Pak Morit membenarkannya menghantar Satiah ke hospital kerana penyakit Satiah amat serius dan tidak boleh diubati dengan cara perubatan tradisional.
4. Persoalan hidup berdikari seseorang remaja
- Hartini dan Satiah hidup berdikari semasa tinggal di asrama. Mereka melakukan semua kerja tanpa bergantung kepada orang lain.
5. Persoalan ketabahan dalam menghadapi dugaan dalam hidup
- Satiah yang menghidap penyakit barah paru-paru tabah menghadapi penyakitnya dan tetap meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Tangjung Bestari.
- Hartini menghadapi fitnah bahawa dia memiliki pil ecstacy dengan tabah.
- Hartini mengharungi masa-masa ketika dia ditahan dalam lokap dengan tabah.
- Hartini tabah menghadapi dugaan dalam hidupnya iaitu hidup tanpa kawan akrabnya , Satiah.
6. Persoalan Kebijaksanaan Dalam Mengatasi Masalah
- En. Hasrul bertindak bijak untuk membuktikan anaknya tidak bersalah dengan meminta kerjasama pengetua dan beberapa pegawai polis Cawangan Narkotik supaya mengadakan pemeriksaan mengejut di seluruh bilik asrama serta mengesan kecurigaan pengawal keselamatan sekolah En. Kancho dengan cepat.
7. Persoalan Kepercayaan Terhadap Perkara Mistik
- Pak Morit percaya bahawa penyakit Satiah berpunca daripada terlangkah ' benda kotor' dan dia perlu dihantar ke suatu tempat untuk membuang ' benda ' tersebut.
8. Persoalan Sanggup BerkorbanMenghadapi Kehidupan Baru
- Keluarga En. Hasrul dan Puan Sarah menerima dengan hati yang terbuka bahawa mereka perlu pindah ke perkampungan orang asli dengan meninggalkan kehidupan yang selesa di Bandar.