Jawapan

2016-05-25T20:52:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Masalah disiplin murid kerap menjadi bohan perbincangan dalam kalangan masyarakat dan media. Masalah ini bukan sahaja menyusahkan diri murid-murid tetapi juga ibu bapa. Sesetengah murid terlibat dengan salah laku seperti buli dan vandalisme. Hal ini berlaku kerana mereka tidak ada rasa tanggungjawab dan sayang akan sekolah. Pada pendapat saya masalah disiplin pelajar patut ditangani dengan segara supaya perlakuan negatif tidak terus membarah. Hai ini akan merugikan murid-murid sekali gus menjatuhkan nama baik institusi pendidikan. Sebenarnya terdapat beberapa langkah-langkah yang boleh diambil untuk memupuk budaya penyayany di sekolah.

          Salah satu langkah untuk memupuk budaya penyayang dalam kalangan pelajar ialah melalui aktiviti kokurikulum. Dengan bimbingan guru aktiviti kokurikulum dapat membentuk budaya penyayang di kalangan pelajar. Hal ini berlaku apabila dapat bersama-sama menjalani aktiviti secara berkumpulan seperti bersukan, menyertai unit beruniform dan berpersatuan. "Tak kenal maka tak cinta", langkah sebegini dapat merealisapikan pelbagai aktiviti yang bermanfaat. Pelbagai pertandingan boleh disertai oleh pelajar di luar bilik darjah. Selain itu, terdapat juga pertandingan koakademih seperti pantun, bahas dan pidato. Pelajar yang menyertai pertandingan dapt merasakan bahawa mereka bertanggungjawab membawa kemenangan kepada sekolah. Natijahnya, pelajar dapat mengharumkan nama sekolah dengan kemampuan yang dimiliki oleh mereka.

          Langkah seterusnya adalah dengan mengadakan program keceriaan sekolah. Program ini memerlukan penglibatan secara kolektif daripada semua pihak. Pengisian program adalah gotong-royong, pertandingan kelas terbersih dan mewujudkan taman sains. Dengan ini, pelajar akan terlibat secara langsung dengan kerja-kerja pembersihan. Kerja-kerja dilakukan secara individu dan kumpulan seperti kata muafakat itu berkat dan yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. Aktiviti seperti ini dapat memastikan persekitaran sekolah sentiasa bersih, ceria, selamat dan erat. Pelajar juga dapat menjalin hubungan yang lebih kondusif dengan guru-guru. Izharnya, program keceraian dapat memupuk budaya penyayang dalam diri mereka di sekolah san seterusnya akan diamalkan dalam kehidupan walau di mana-mana mereka berada.

          Sepekara lagi, elemen budaya penyayang juga dapat diterapkan oleh para pendidik semasa berlangsungnya proses pembelajaran dan pengajaran. Dalam hal ini, guru-guru seharusnya menanamkan nilai kasih-sayang semasa mengajar, contohnya dalam mata pelajaran Pendidikan Islam, Pendidikan Moral dan Bahasa Melayu. Sewajarnyalah, para pendidik perlu menyelitan unsar-unsar nilai murai seperti penyayang dalam terpengaruhi murid. Selain itu, murid-murid amat muda diteladani atau menerima didikan daripada guru-guru mereka. Selaras dengan itu, Hendaklah sentiasa menunjukkan contoh yang mulia untuk kalangan murid-murid. Tugasnya, guru penyayang, murid terasa dilayan, hati pun senang dan sudah pasti pelajaran mudah faham.
        
           Kesimpulannya, jelaslah bahawa terdapat beberapa langkah yang oleh diambil untuk memupuk budaya penyayang dalam kalangan murid di sekolah. Langkah-langkah tersebut berkait rapat antara satu sama lain. Pihak sekolah bertanggungjawab untuk mendidik serta melahirkan generasi pelajar yang berdisiplin dan memiliki jati diri yang tinggi. Ibu bapa pula hendaklah memberikan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya dalam usaha melahirkan anak-anak yang bersahsiah tinggi. Sesungguhnya usaha ini diharapkan dapat memupuk budaya penyayang dalam kalangan murid di sekolah ke arah mencipta kecemarlangan sekali gus melahirkan