Jawapan

2016-05-16T21:48:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
        Pada zaman revolusi teknologi telekomunikasi dan multimedia tanpa limitasi ini, internet merupakan rangkaian perhubungan yang banyak digunakan dalam era globalisasi ini. Dunia tanpa sempadan dimungkinkan dengan adanya jaringan internet ini. Internet mendatangkan manfaat kepada masyarakat tanpa mengira umur. Keadaan ini menyebabkan kita seolah-olah bergantung kepada internet untuk menguruskan hal ehwal seharian. Lantas, marilah kita mengkaji kebaikan internet kepada semua lapisan masyarakat untuk melestarikan manfaat tersebut sepenuhnya.

         Melalui internet, kita dapat menelaah pelbagai isu semasa di dunia. Kita tidak lagi menjadi katak di bawah tempurung. Maka, dengan menekan papan kekunci, kita dapat menambahkan pengetahuan am dan menjadi insan yang berilmu. Misalnya dengan adanya Isu semasa Dunia BBC dan Berita Harian di laman sesawang internet, kita dapat mengkaji isu semasa di dunia.

             Selain itu, sebagai seorang pelajar, kita dapat memperoleh apa-apa maklumat yang diingini dengan menggunakan enjin carian "google", "yahoo" dan sebagainya tanpa perlu bersusah untuk pergi ke perpustakaan. Pelajar juga boleh memuat turut buku elektronik secara percuma. Maka, melalui Dana 1 Malaysia, kerajaan telah berjaya mengedarkan kira-kira 500000 unit 'netbook' kepada pelajar sekolah menengah di seluruh Malaysia, denga inisiatif dapat memanfaatkan teknologi di dunia dalam proses pembelajaran di samping meningkatkan kadar celik IT di kalangan pelajar.

          Seterusnya, kemudahan internet membuka ruang untuk kita mengeratkan hubungan dengan insan tersayang walaupun berada di luar negara. Dengan menggunakan aplikasi berbual secara talian seperti "skype", "yahoo messenger" dan sebagainya, kita mampu berhubung dengan keluarga dan tidak menjadikan jarak beribu batu sebagai alasan untuk merenggangkan hubungan bagai isi dengan kuku. Perkembangan teknologi perhubungan yang menggunakan internet sebagai medium penggerak utama bagai cendawan tumbuh selepas hujan dan dapat membawa kesan yang positif.

         Internet juga memudahkan urusan menjelaskan yuran bil elektrik dan air. Melalui internet, kita boleh mengakses terus ke akaun bank dan membuat pembayaran secara talian, dengan hanya berada di depan komputer dan tidak lagi perlu bersusah payah beratur untuk membayar bil-bil tersebut. Untuk pelajar, mereka dapat mengisi barang-barang biasiswa secara talian dengan menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh kerajaan mahupun badan swasta.

        Tuntasnya, internet mampu membawa kebaikan yang banyak kepada masyarakat kita jika digunakan dengan sebaik-baiknya. Imam Al-Bukhari pernah mengungkapkan "Ilmu itu ibarat benih yang tumbuh mekar jika dibajai dengan baik." Ibu bapa haruslah memantau anak mereka semasa melayari internet supaya tidak terjerumus ke dalam lembah kejahatan. Semua pihak harus menggembleng tenaga untuk memperbanyak Pusat Jalur Lebar terutamanya di kawasan pedalaman supaya masyarakat di sana dapat menikmati kebaikan internet juga. Maka, slogan "Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan" dapat diimplimentasikan dan dilestarikan untuk mewujudkan negara yang celik teknologi seiring dengan Wawasan 2020.