Jawapan

2016-05-18T00:49:49+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perkhidmatan awam negara seperti polis,kastam,dan lain-lain sesungguhnya tidak terlepas daripada amalan rasuah. Pihak kerajaan telah melaksanakan pelbagai usaha bagi mengatasi amalan rasuah dalam kalangan kakitangan kerajaan ini.

  Melalui penguatkuasaan undang-undang,kerajaan telah mengenakan denda serta hukuman berat kepada kakitangan kerajaan yang mengamalkan rasuah. Undang-undang tetap akan dikenakan kepada kakitangan kerajaan walaupun mereka mempunyai jawatan yang tinggi. Kakitangan kerajaan yang terlibat dengan rasuah akan dilucutkan jawatannya. Hal ini memberi pengajaran kepada rakyat.

  Gaji kakitangan awam juga dinaikkan bagi mengelakkan kakitangan awam terlibat dengan rasuah. Pihak kerajaan melakukan usaha ini agar semua kakitangan awam bekerja dengan lebih efisien dan tidak menjadi alasan deseakan hidup untuk terlibat dengan rasuah. Ini juga sebagai usaha untuk kakitangan awam menghargai kerajaan.

  Kejayaan bagi mengatasi amalan rasuah ini masih lagi gagal dicapai. Kakitangan kerajaan lebih mengutamakan rasuah kerana rasuah lebih lumayan. Gaji kakitangan awam tidak mencapai imbuhan rasuah yang diberikan. Mereka menerima wang,komputer riba atau barang berharga sebagai imbuhan. Mereka tidak perlu melakukan kerja yang berat semata-mata untuk mendapatkan wang.

  Sikap masyarakat yang tidak mengambil berat juga menyebabkan rasuah tidak dapat dibanteras. Masyarakat memandang enteng kepada perkara rasuah kerana mentaliti masyarakat yang menganggap isu rasuah sebagai isu lapuk. Masyarakat merasakan amalan rasuah tidak ada kaitan dengan mereka.

  Sikap kakitangan awam itu sendiri yang tidak amanah juga merupakan punca rasuah berleluasa. Kakitangan awam hanya menurut nafsu semata-mata dan tidak kisah untuk pecah amanah. Mereka juga melakukan perkara ini atas desakan hidup.

  Kesimpulannya,pihak kerajaan perlu membanteras rasuah sehingga ke penghujungnya. Masyarakat juga perlu bekerjasama dengan kerajaan agar isu rasuah ini dapat diselesaikan dengan jayanya.