Jawapan

2016-05-18T12:18:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Peristiwa pencerobohan yang dilakukan kumpulan pengganas di Lahad Datu, Sabah, pada 5 Mac tahun lalu memberi kesedaran pentingnya aspek pertahanan dalam sesebuah negara. Pertahanan dan keamanan adalah keperluan penting (maslahat dharuriyyat) bagi setiap manusia, masyarakat serta negara.

Keamanan dan keselamatan membolehkan masyarakat serta negara melaksanakan tugas ke tahap maksimum.

Ulama terkenal, Yusuf al-Qaradhawi, menyebut mengenai kepentingan dan kebajikan manusia sebagai maslahat terbahagi kepada tiga iaitu masalahat dharuriyyat, sesuatu yang diperlukan manusia dalam kehidupan. Sekiranya perkara itu tidak dijaga maka kehidupan manusia akan pincang dan tidak sempurna.

Kedua, maslahat hajaiyyat iaitu perkara diperlukan manusia untuk memudahkan perjalanan hidup mereka. Jika perkara ini tidak wujud, kehidupan tidak akan pincang, tetapi mereka berhadapan sedikit kesusahan.

Ketiga, maslahat tahsiniyyat iaitu perkara yang dinilai menepati kebiasaan manusia dan menjauhkan diri daripada perkara itu boleh mencacatkan dari segi penilaian serta adat kebiasaan.

2016-05-18T14:06:06+08:00
Keamanan negara amat penting. Antara kepentingann
negara akan menjadi maju dan makmur. Negara juga akan terkenal di serata dunia dengan keamanan negara. Selain itu,pelawat akan selesa.