Jawapan

2016-05-18T19:26:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Penghakisan ialah proses penanggalan dan pengangkutan zarah atau butiran tanah dan batu dari permukaan bumi melalui tindakan proses semulajadi seperti angin atau aliran air, dan kemudiannya diangkut dan termendap di kawasan yang lain.

Sementara hakisan adalah proses semulajadi, aktiviti manusia telah meningkatkan kadarnya lagi (dari 10-40 kali) dan ia berlaku secara global. Hakisan berlebihan mendatangkan masalah seperti penggurunan, pengurangan produktiviti pertanian akibat dari degradasi tanah, enapan jalan air, dan keruntuhan ekologi akibat daripada kehilangan nutrien pada lapisan atas tanah. Hakisan air dan tanah kini menjadi dua sebab utama degradasi tanah; digabungkan, ia bertanggungjawab untuk 84% kawasan terdegradasi menjadikan hakisan berlebihan salah satu yang signifikan dalam masalah alam sekitar global yang dihadapi kini.


#HarapMembantu#