Jawapan

2016-05-18T22:43:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kemunculan kafe siber di negara kita dengan banyaknya merupakan suatu perkara yang membanggakan. Hal ini demikian kerana usaha kejayaan untuk mengajak rakyat celik komputer dan tahu menggunakan Internet mendapat sambutan yang menggalakkan. Kini, kafe siber menjadi tumpuan, terutamanya dalam kalangan pelajar sekolah untuk menguasai teknologi maklumat.
Walau bagaimanpun, kafe siber ini memberikan kesan positif dan negatif kepada para pelajar. Antara kesan positif termasuklah mereka dapat menambahkan ilmu pengetahuan dengan pelbagai makumat. Misalnya, pelajar dapat melayari laman-laman sesawang yang berbentuk pendidikan. Hal ini dapat membantu pelajar mengetahui pelbagai isu dan maklumat yang berkaitan dengan pelajaran mereka.
Selain itu, pelajar dapat menambahkan kemahiran di alam maya. Sebagai contoh, mereka dapat berbual-bual dengan kenalan mereka yang berada di mana-mana sahaja melalui e-mel. Hal ini dapat dilakukan dengan menggunakan Internet. Bagi pelajar yang tiada kemudahan Internet di rumah, kafe siber merupakan tempat yang paling sesuai untuk menikmati kemudahan ini. Di samping itu, mereka juga mendapat maklumat dan pengetahuan melalui perbincangan dengan rakan-rakan.
          Sungguhpun demikian, kewujudan dunia tanpa sempadan ini menyebabkan pelajar terdedah kepada kesan negatif apabila sering mengunjungi kafe siber. Antaranya termasuklah mereka bebas melihat gambar-gambar tidak senonoh yang berlambak dalam jaringan Internet. Dalam hal ini, pemilik kafe siber hendaklah memainkan peranan untuk memantau perkara ini. Hal ini demikian kerana kesan sosial yang kurang baik akan timbul dalam kalangan pelajar pula.
Kafe siber juga dikenal pasti sebagai tempat untuk pelajar berpelesiran selepas tamat waktu persekolahan. Kemudahan yang disediakan serta kawalan yang longgar menyebabkan pelajar seronok duduk di kafe siber. Sesetengah pelajar pula sunggup ponteng sekolah semata-mata untuk melepak dan menghabiskan masa di tempat tersebut.
Kesimpulannya, pertambahan kafe siber amatlah digalakkan kerana teknologi ini banyak membawa kemudahan. Namun begitu, keadaan di dalam kafe siber perlulah dikawal selia agar pelajar yang mengunjungi tempat itu tidak menyalahgunakan laman sesawang untuk menenuhi nafsu dan kesenorokan diri. Justeru, semua pihak hendaklah menggalas tanggungjawab demi mencegah anasir-anasir negatif dalam kalangan pelajar yang mengunjungi tempat ini.