Jawapan

2016-05-19T11:23:56+08:00
Kemerdekaan tidak datang bergolek, ia adalah hasil usaha dan penat lelah tokoh-tokoh negara yang berhempas pulas mengembalikan kemerdekaan tanah air ini. Namun perjuangan diteruskan oleh generasi seterusnya dalam usaha mengekalkan kemerdekaan dan memajukan negara   

Usaha mengekalkan kemerdekaan memerlukan kestabilan ekonomi, sosial dan politik. Oleh yang demikian, masyarakat harus manyambut baik sebarang seruan terhadap memelihara perpaduan yang sudah terbina. Ketidakstabilan politik yang dicetus melalui idealism demokrasi perlu di basmi dan ditolak oleh masyarakat. Sebaliknya, amalan demokrasi perlu dirai bagi kelangsungan kestabilan negara.

Selain itu, Malaysia mengamalkan pentabiran bercorak Raja berpelembagaan. Dimana Agong menjadi simbol penyatuan dan perpaduan. Ketaatan terhadap Raja dan negara menjadi salah satu asas rukun negara.

Sebagai rakyat, kita perlulah berusaha untuk berjaya dalam sebarang bentuk penglibatan professional. Sama ada dalam bidang akademik, kejuruteraan, perubatan, perniagaan, hiburan dan sebagainya. Kita perlulah mempamerkan daya saing yang kompetitif sehingga ke tahap antarabangsa

Disamping itu, dalam usaha membangunkan generasi kelas minda pertama, kita perlu berganding bahu dalam membangunkan tahap pemikiran secara kolektif. Tekanan sosial ke arah bentuk norma-norma negatif menghalang kita membuang sifat malas dan dahagakan hiburan. Sebaliknya dalam komuniti yang saling memberi sokongan antara satu sama lain, bersama-sama dapat mewujudkan masyarakat yang pragmatis dan progresif.