Jawapan

2016-05-19T18:33:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kebanyakan orang ada cita-cita . Sebagai seorang pelajar saya juga mempunyai cita-cita .Cita-cita saya ialah menjadi seorang pensyarah . Selain itu cita-cita ialah satu keinginan atau satu hasrat yang mendalam di dalam hati . Saya mula berminat untuk menjadi pensyarah sejak saya menjenguk universiti kakak saya.

Jika saya ingin menjadi seorang pensyarah bukanlah mudah, saya perlu belajar bersungguh –sungguh.Tanpa kejayaan dalam pelajaran pasti saya tidak akan mencapai cita-cita saya. Saya perlulah belajar dengan rajin . Saya mesti tanamkan minat kepada pelajaran , khasnya mata pelajaran Sains . Oleh itu ,saya akan berusaha bersungguh-sungguh agar berjaya ke menara gading. 

Sekiranya cita-cita saya menjadi seorang pensyarah tercapai,saya akan mendidik masyarakat. Saya berminat untuk menjadi seorang pensyarah kerana dapat berpeluang membina generasi cemerlang.Tugasnya mulia dan dihormati oleh masyarakat .Selain itu, pensyarah amat mengutamakan disiplin . 

Satu perkara lagi, ramai orang miskin yang tidak mampu untuk membayar kos pendidikan.Sekiranya saya menjadi pensyarah saya tidak akan mengenakan bayaran bagi mereka yang tidak mampu. Saya akan belajar dengan rajin serta berdoa kepada tuhan agar dapat mencapai cita-cita yang diidamkan supaya menjadi seorang insan yang berguna dan berbakti kepada keluarga ,masyarakat serta negara. Cita-cita mula bertapak di dalam hati seseorang apabila timbul keinginan . Keinginan itu akan berada di dalam hati kita sehingga tercapai apa yang dicita- citakan itu .