Jawapan

2016-05-20T00:29:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
         Ramai antara murid yang mempunyaimasalah disiplin.Oleh itu,pelbagai pihak perlumencari jalan untuk mengatasi masalah ini.

         Antara cara-cara menjadi murid yang berdisiplin ialah dengan menghormati dan taat kepada guru.Guru-guru wajar dihormati kerana merekalah mendidik kita sehingga menjadi manusia yang berguna.Selain itu, kita sewajarnya membantu guru pada masa-masa yang perlu.

         Selain itu,murid-murid yang berdisiplin akan mematuhi semua peraturansekolah.Mematuhi peraturan ini akan akanmembentuk peribadi murid-murid agar lebih berdisiplin.Contohnya seperti memakai pakaian seragam sekolah yang lengkap,berambut pendek,beratur  dan sebagainya.

        Seterusnya, untuk menjadi murid yang berdisiplin ,kita hendaklah sentiasa menepati masa.Kita tidak boleh datang lewat ke sekolah, ke kelas atau mengikuti aktiviti kokurikulum.Orang yang sentiasa menepati masa akan sentiasa dihormati.Tambahan pula, masa itu amat berharga.

       Di samping itu, murid yang berdisiplin akan menumpukan perhatian semasa belajar.Mereka tidak akan membuang masadengan berbual-bual kosong atau menganggu guru semasa mengajar.Melalui cara ini, murid-murid lebih disayangi oleh guru dan akan sentiasa diberi perhatian.

       Kesimpulanya, semua murid mestilah berdisiplin .Melalui didikan agama juga dapat melahirkan murid-murid yang berakhlak dan berdisiplin.