Jawapan

2016-05-21T15:15:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Yang Dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Guru Besar, guru-guru serta rakan-rakan seperjuangan sekalian. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah "Cara-cara Menjaga Kesihatan Diri".

Hadirin sekalian,
        
              Semua individu perlu menjaga kesihatan diri sendiri supaya kita hidupdalam keadaanyang sihat sejahtera. Ada beberapa cara untukmemastikan kesihatan seseorang itu dalamkeadaan baik. 
        
           Cara yang utama ialah seseorang itu perlu menjaga kebersihan diri.Contoh menjagakebersihan diri ialah seperti mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari, memakai pakaian yangbersih sertamemastikan kawasan sekeliling rumah bersih.
   
       Selain itu, pemakanan yang seimbang amat penting terutama makanan yang berzat.Kita mestilah makan makanan yang mempunyaivitamin dan mineral yang tinggi. Kita tidak perlu mengambil makanan ringan atau makanan segera kerana makanan initidak menjamin kesihatan yang sempurna.
 
         Malah, aktiviti bersenam juga boleh menjamin kesihatan yang baik.Senaman bolehmengeluarkan peluh. Oleh itu toksik di dalam badandapat dikluarkan.Ini dapat mengelakkan jangkitan penyakit.

         Disamping itu,seseorang itu juga perlulah bertemu dengan doktor sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun. Pemeriksaan yang berjadualsebegini mampu mengesan penyakit ketika diperingkat awal. Segala nasihat doktor hendaklah dipatuhi selalu. 
   
       Kesimpulannya, menjaga kesihatan merupakan satu tanggungjawab yang harus dilaksanakan dengan penuh amanah. Kesihatan yang baikbukan sahaja menijmatkan kos perubatan seseorang itu tetapi memberikan satu kehidupan yang sejahtera kepada diri dan keluarga.Sekian,terima kasih.