Jawapan

2016-05-19T22:59:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
mula2 cari brp yg dijual

tomato --> 60per100 x 50 = 30
cili merah --> 45per100 x 60 = 27

kemudian tolak dgn bilangan asal utk dptkan baki

tomato --> 50-30 = 20
cili merah --> 60-27 = 33

kemudian tambah kedua2-nya

Jawapan --> 20+33 = 53


1 5 1
2016-05-20T14:17:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Tomato (50 biji)= 60% dijual
Cili merah (60 biji) = 45% dijual
Jumlah asal = 110 biji

Jumlah biji tomato dan cili merah setelah dijual
Tomato:
= \frac{60}{100} x 50
= 30 biji

Cili merah :
 \frac{45}{100} x 60
= 27 biji

Tomato + Cili merah =
=30 + 27 
=57 (dijual)

Bilangan sayur-sayuran yang tidak dijual:
= 110 - 57
= 53#

Maka,
Bilangan sayur-sayuran yang tidak dijual ialah sebanyak 53 biji.
1 5 1