Jawapan

2016-05-21T17:00:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Belakangan ini , arus globalisasi yang semakin rancak berlaku di seluruh pelosok dunia telah memberikan impak yang besar dimana ianya melibatkan seluruh rakyat . Antara salah satu industri di negara ini yang melibatkan semua lapisan masyarakat ialah Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang juga dikenali sebagai industri desa merupakan industri tradisional yang diwarisi daripada nenek moyang kita . Industri ini merupakan salah satu industri penting dan menyumbang kepada pendapatan negara . Persoalannya , apakah usaha yang dapat dilakukan untuk memajukan kan lagi industri ini ?

Usaha utama yang dapat ialah berusaha untuk mempelajari cara pembuatan sesuatu produk yang dihasilkan daripada industri ini . Misalannya , seperti labu sayong , keris , dan pelbagai lagi produk setempat . Hal ini supaya produk yang dihasilkan daripada imdustri ini tidak luput ditelan zaman . Generasi muda khususnya wajar diberikan peluang dan ruang untuk belajar teknik pembuatan produk industri di kawasan mereka . Cara pembuatan ialah dari segi bahan untuk membuatnya ,seperti tanaj liat untuk membuat labu sayong . Teknik yang betul untuk mengukir . Hasil daripada usaha ini dapatlah meningkatkan pendapatan penduduk setempat yang mengusahakan produk tersebut seterusnya menonjolkan keistimewaan sesuatu tempat menerusi produk yang dihasilkan . Keistimewaan kawasan tersebut juga bakal menggamit pengunjung dari dalam dan luar negara untuk datang melawat dan mempelajari sendiri cara pembuatannya . Oleh itu masyarakat setempat haruslah bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk menjayakan usaha ini .

Selain itu , masyarakat setempat haruslah membantu pengusaha industri kecil dan sederhana ini dengan membeli barangan atau produk yang dihasilkan . Hal ini sebagai salah satu tanda sokongan masyarakat terhadap produk tempatan yang dihasilkan . Sekiranya masyarakat setempat membeli barangan yang dihasilkan , sudah pasti pengusaha akana lebih bersemangat dan bersikap proaktif untuk mengembangkan produk merekapasaran luar dan pasaran yang lebih luas untuk menjanjikan keuntungan yang lebih besar dan mampu mengubah nasib hidup mereka .

Tidak ketinggalan juga , kerjasama semua pihak dalam usaha memajukan industri kecil dan sederhana ke seluruh pelosok dunia . Masyarakat perlu yakin dengan kemampuan dan keupayaan produk setempat untuk dipasarkan dan mencapai kemajuan tersendiri . Institusi pendidikan sewajarnya mendedahkan pelajar-pelajar mereka dengan produk IKS di kawasan setempat . Hal ini pelu dilakukan sejak dari sekolah rendah lagi . Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya . Sekiranya pelajar-pelajar ini diberikan pendedahan awal tentang produk IKS masyarakat setempat nescaya minat mereka terhadap produk yang dihasilkan mampu ditanam dan dibentuk dalam diri .

Konklusinya , masyarakat yang mengusahakan industri desa ini perlulah bijak merebut peluang sepenunhya untuk keluar dari kepompong kemiskinan . Walaupun jumlah pada awalnya sedikit , tetapi dalam jangka masa panjang boleh menjadi banyak kerana sedikit-sedikit , lama-lama jadi bukit . Pertumbuhan pesat sektor perkilangan memperlihatkan kepentingan dan peranan IKS yang kian ketara . Masyarakat setempatnya khususnya perlulah bijak memainkan peranan masing-masing dan meningkatkan ilmu serta kemahiran bagi menghasilkan poduk tempatan yang berkualiti antarabangsa agar dapat , duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara luar . Dengan wujudnya IKS ini ianya menjadi salah satu penyumbang kepada ekonomi negara sekaligus merealisasikan Wawasan 2020.