Jawapan

2016-05-20T00:17:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-Kekurangan peluang pekerjaan
-Kekurangan kemudahan asas yang lengkap
-Kekurangan institusi atau universiti untuk pendidikan
-Kos upah yang rendah
-Dasar kerajaan
-Bencana alam
2016-05-21T20:42:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesan Kurang Penduduk


Penduduk menikmati taraf hidup yang baik.Nilai eksport Negara-negara ini adalah tinggi dan mencukupi bagi membiayai perbelanjaan Negara.Kadar pertambahan
semula jadi yang rendah meninggalkan kesan kepada Negara kurang penduduk, iaitu;

·   Sumber semula jadi yang ada tidak dapat dibangunkan sepenuhnya. ·   Sumber semula jadi yang diterokai tidak dapat digunakan dengan sepenuhnya dan hasil pengeluaran berlebihan dapat dieksport. ·   Tidak mengalami kekurangan bekalan makanan kerana bekalan makanan melebihi keperluan penduduk. ·   Permintaan terhadap makanan tidak banyak bertambah. ·   Mengalami masalah kekurangan tenaga kerja mengalami kurang penduduk( Kanada dan Australia).


Kanada, Australia dan Brazil mempunyai sumber alam seperti sumber hutan dan mineral yang banyak.Negara-negara ini mempunyai sector pertanian, perikanan dan perindustrian yang maju.Pengeluaran hasil pertanian adalah tinggi kerana menggunakan teknik penanaman yang moden.Pengalaman makanan dan penduduk lebih berkhasiat, seimbang dan kemudahan perumahan adalah baik.Amalan pemakanan yang berkhasiat menyebabkan jangka hayat adalah panjang.Kemudahan asas yang disediakan oleh kerajaan di Negara-negara ini adalah baik dan lengkap seperti bekalan air, elektrik, hospital, pengangkutan dan perhubungan.Di Kanada, 100% penduduknya dapat menikmati bekalan elektrik, manakala di Australia 99.5% dan di Brazil 92% penduduknya dapat menikmati bekalan elektrik.Penduduk Negara-negara ini dapat hidup dengan selesa.Penduduk Negara-negara ini mempunyai kemudahan pendidikan yang baik sehingga ke peringkat universiti.Di Australia, hampir 100% penduduknya celik huruf, di Kanada kira-kira 99% dan di Brazil kira-kira 83%.Penduduk ini mempunyai taraf hidup yang tinggi dan dapat menikmati perubatan yang baik.Walaupun begitu, jumlah penduduk muda(umur kurang daripada 15 tahun) Negara-negara ini tidak begitu banyak.Hal ini menyebabkan pertambahan penduduk pada masa depan adalah perlahan.Negara-negara ini juga tidak mengalami masalah pengangguran kerana banyak peluang pekerjaan bagi penduduknya.Walau bagaimanapun, Negara-negara ini akan mengalami masalah kekurangan tenaga pekerja.Dengan itu kerajaan Kanada dan Australia menggalakkan kemasukan pekerja asing dari Negara lain seperti Hong Kong, Filipina, India dan Negara China untuk mengatasi masalah kekurangan pekerja.Kemasukan pekerja asing perlulah digalakkan secara berterusan bagi memajukan ekonomi.Pekerja asing ini membolehkan lebih banyak sumber semula jadi diterokai untuk meningkatkan pendapatan Negara.Keadaan penduduk berlebihan dan kurang penduduk adalah tidak kekal dan berubah mengikut masa.Sebuah Negara yang mengalami kurang penduduk akan menjadi penduduk berlebihan jika jumlah penduduknya bertambah dan sumber semula jadinya tidak dapat memenuhi keperluan penduduknya.Bagi Negara-negara penduduk berlebihan pula, dengan kaedah meningkatkan penggunaan teknologi dan pengeluaran sumber semula jadi, Negara-negara ini tidak akan mengalami penduduk berlebihan.
#HarapMembantu Dan Jwp Terbaik!