Jawapan

2016-05-20T15:24:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada cuti persekolahan minggu lalu,ayah membawa kami sekeluarga makan angin di Pulau Langkawi.Kami pergi dengan menaiki kereta Naza Ria.Setelah melalui Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus) selama tujuh jam,akhirnya kami tiba di Kuala Perlis.
       Kami kemudiannya menaiki feri menuju ke Jeti Kuah.Perjalanan yang mengambil masa hampir satu jam itu saya gunakan untuk menikmati keindahan laut yang membiru.Nun di kejauhan,saya terlihat sampan nelayan berkolek-kolek dipukul ombak.
       Apabila tiba di jeti,ayah segera menyewa sebuah kereta.Ayah membawa kami ke sebuah hotel yang sudah ditempah.Sesampainnya di hotel,kami segera mandi,bertukar pakaian dan bersolat.
       Hari kedua kami isikan dengan melawat sekitar pulau.Kami tidak melepaskan peluang melihat tempat-tempat menarik seperti Makam Mahsuri dan Kampung Buku.Kami adik-beradik berpeluang berkejaran di pantai yang bersih.
       Ibu mengajak kami membeli-belah di Pekan Kuah.Banyak barang yang ibu beli seperti pinggan mankuk dan kain batik.Untuk kami yang seramai enam orang,ibu belikan pakaian.
       Hari ketiga,kami berangkat pulang meninggalkan pulau yang indah,bersih dan menarik itu.Tempoh tiga hari bagi kami tidak mencukupi untuk melawat sebuah pulau yang agak luas.Namun,pengalaman percutian itu amat besar maknanya bagi saya.
2016-05-20T15:32:07+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Pada cuti sekolah yang lalu, kami sekeluarga berpeluang bercuti ke sebuah tempat peranginan iaitu Pulau Langkawi.  Aku berasa sangat seronok kerana itu kali pertama aku ke sana.  Sebelum bertolak kami mengemas barang-barang keperluan.  Aku sekeluarga menaiki kereta.  Setelah sampai di jeti, kami perlu menaiki feri untuk sampai ke Pulau Langkawi.  Masa yan diambil untuk sampai ke Pulau Langkawi selama satu jam dari jeti.

 

Setelah sampai di hotel yang telah ditempah oleh ayah seminggu yang lalu, aku terus merehatkan diri dahulu.  Tempat pertama yang kami lawati ialah Makam Mahsuri yang mempunyai banyak sejarah.  Pelbagai maklumat yang aku perolehi sepanjang berada di sana.  Aku berasa sangat gembira kerana dapat mengetahui dengan lebih mendalam lagi tentang sejarah Mahsuri yang sebelum ini aku hanya mendengar namanya sahaja tetapi tidak mengetahui sejarah tentang Mahsuri.

 

Pada hari kedua, kami berkesempatan untuk menaiki kereta kabel.  Aku sangat seronok sekali kerana pertama kali menaiki kereta kabel tersebut.  Aku dapat melihat pemandangan di seluruh Pulau Langkawi.  Aku dapat menghirup udara yang segar dan nyaman di sini.  Pada waktu petang, kami pergi ke Dataran Helang. Terdapat ramai pelancong yang mengunjungi Dataran Helang.  Kebanyakan mereka datang ke Dataran Helang untuk mengambil gambar.

 

Pada hari terakhir disana, kami sempat melawat Beras Terbakar.  Di sana ramai pelancong dari luar Negara yang datang dan mencampakkan duit syiling, yang dikatakan sebagai tempat untuk meminta sesuatu.  Selepas melawat Beras Terbakar, kami sekeluarga pergi membeli-belah.  Banyak cenderamata yang cantik-cantik terdapat disitu.  Saya membeli dua helai baju sebagai tanda kenang-kenangan sewaktu berada di Pulau Langkawi. 

 

Saya sangat gembira dan seronok ketika berada di Pulau Langkawi.  Saya berharap saya akan dapat bercuti lagi disini pada masa yang akan datang bersama keluarga tercinta.