Jawapan

  • LSZ1
  • Tangan Bantuan
2016-05-20T20:32:55+08:00
Pokok kelapa atau dikenali sebagai “Pokok Serba Guna” banyak terdapat di tepi pantai di Malaysia. Pokok ini merupakan tumbuhan yang berbuah sepanjang tahun. Pokok kelapa juga memberikan sumber kewangan yang penting kepada negara.

Hampir setiap bahagian pokok kelapa boleh digunakan.Antaranya ialah batang pokok kelapa boleh dibuat titian. Hal ini demikian kerana batangnya yang keras dan tahan berat.Selain itu sabut kelapa dapat digunakan untuk membuat tali dan berus. Tempurung kelapa dapat dijadikan tabung dan barang-barang hiasan.

Seterusnya isi kelapa boleh digunakan untuk membuat kuih-muih yang sedap. Santannya diguna untuk memasak kari. Selain itu, minyak kelapa boleh digunakan untuk memasak, membuat sabun, dan manjerin.

Air kelapa ialah sejenis minuman yang boleh menyejukkan badan. Ketika kita panas kita boleh minum ai kelapa untuk menyejukkan badan dan isinya yang lembut seperti yang diberitahu oleh orang tua sambil menyelam minum air. Daun kelapa pula dapat dibuat atap. Selain itu, daun kelapa juga dapat dibuat sarung ketupat. Pelepah-pelepah boleh diikat untuk menjadi penyapu lidi.

Pokok kelapa memang mempunyai banyak kegunaan. Oleh itu, pokok kelapa dikenali sebagai pokok beraneka gunaan. Kerajaan patut menggalakkan penduduk kampung menanam pokok kelapa. Penanaman pokok kelapa bukan sahaja dapat menambahkan pendapatan orang kampung, tetapi memberi peluang kepada orang kampung menubuhkan industri secara kecil-kecilan.