Jawapan

2016-05-22T10:45:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PERSOALAN
Jiwa remaja yang mudah memberontak  \ Contoh: Firdaus seorang anak muda yang cepat mengalah dan tidak tahan menerima cabaran. Akibatnya dia selalu sahaja merungut dan memberontak apabila mengalami kesusahan.
Keprihatinan dan kemurahan hati terhadap insan lain.
Contoh: Joharisentiasa membantu sepupunya apabila ditimpa kemalangan. Beliau cepat-cepat datang memberi bantuan kepada Firdaus dan Azlina ketika jatuh dari basikal.
  PERSOALAN
Keberanian mengharungi rintangan
Contoh:Azlina seorang perempuan berumur 16 tahun, pelajar tingkatan 4 sanggup menerima cabaran untuk mengayuh basikal sejauh 50 kilometer. Sebagai seorang pelajar, dia mempunyai daya juang yang tinggi dan
penyabar.
Keinsafan setelah sedar dari kesilapan
Contoh: Firdaus akhirnya menyesal apabila sedar dari melakukan kesilapan. Beliau seorang yang panas baran, pembohong dan bersifat angkuh. Selepas peristiwa lemas di pantai, dia mula sedar dan insaf dari kesalahannya.
Usaha dan kerjasama menghasilkan kejayaan
Contoh: Johari, Firdaus dan Azlinaberjaya mengayuh basikal dan sampai ke destinasi Pantai MoribBaru. Mereka berjaya kerana usaha yang gigih dan bekerjasama semasa dalam perjalanan.

1 5 1
ini akan datang untuk peperiksaan bm ting.1 esok
dont tell to anyone keep it secret
ok