Jawapan

2016-05-21T18:43:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Setiap tahun negara kita akan mengadakan sambutan hari kemerdekaan negara bagi mengingati detik bersejarah yang amat berharga kepada semua rakya Malaysia.Sambutan tersebut adalah pada 31 ogos yang diadakan di mana-mana tempat seperti sekolah.
        Tujuan sambutan ini adalah untuk menanam perasaan cinta rakyat di Malaysia terhadap negara.Kemerdekaan daripada penjajah bukanlah sesuatu yang mudah kerana ramai pahlawan kita telah terkorban harta dan nyawa mereka sendiri bagi memastikan negara kita terlepas daripada belengu penjajah yang menyesakkan.Oleh itu,kita sewajarnya berganding bahu agar negara kita terus maju,aman dan harmoni
          Pada tahun ini,saya amat gembira kerana pertama kali berpeluang menyaksikan sambutan di Putrajaya.Sambutan ini bermula pada pukul 8 pagi dengan upacara menaikkan bendera Jalur Gembilang,serentak dengan upacara tersebut semua hadirin berdiri tegak dan menyayikan lagu "NEGARAKU" dengan penuh bersemangat.Apatah lagi dengan alunan muzik.Kemudian,hadirin menyayikan lagu patriotik antaranya adalah "MALAYSIA JAYA" , "MALAYSIA MAJU" dan "KERANAMU MALAYSIA". Menarik sekali mereka menyanyi sambil mengibarkan jalur gembilang di tangan mereka.
        Slepas itu,perbarisan litas hormat telah diadakan pada pukul 9 pagi oleh murid-murid sekolah,kaki tangan kerajaan,pihak swasta dan sebagainya. Upacara perbarisan itu bertambah menarik apabila munculnya kenderaan-kenderaan pasukan keselamatan negara kita seperti polis,bomba dan tentera serta pelbagai kenderaan yang dihiaskan menjadi menarik dengan jalur gembilang dan sebagainya.Semua perserta perbarisan mengibarkan jalur gembilang semasa perbarisan tersebut.Lebih menarik lagi,apabila serentak dengan rentak musik. ada juga litas hormat oleh beberapa helikopter dan jet perjuang negara turut diadakan.
          Pukul 12 tengah hari, upacara penutup telah diadakan.Saya berasa amat bertuah kerana saya berpeluang menghadiri Sambutan Hari Kemerdekaan yang sungguh menarik. Saya berharap agar sambutan hari kemerdekaan akan diadakan leih menarik lagi pada tahun haparan."saya bangga jagi warga negara Malaysia"harap ia membantu anda