Jawapan

2016-05-23T20:42:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
10.2 Ciri Iklim dan Cara Hidup Manusia di Gurun TharGurun Thar mengalami iklim gurun panas, iaitu panas dan kering sepanjang tahun. Hujan tahunannya kurang daripada 250mm. min suhu bulanan pada pertengahan tahun di gurun ini mencapai 50oC. Pada hujung dan awal tahun, suhu adalah serendah 5oC hingga 10oC.

Kawasan ini menerima hujan yang sedikit kerana terletak di kawassan lindung Angin Monsun Barat Daya dan Angn Monsun Timur Laut.Kehidupan di Gurun TharSebahagian bGurun Thar terletak di India dan sebahagiannya di Pakistan. Keadaan yang sangat panas dan kering di Gurun Thar menyebabkan kawasan ini kurang penduduk. Penduduk di sini bergantung hidup pada sumber alam yang terhad. Penternakan dan pertanian dijalankan di kawasan yang tertentu saja.

Jumlah hujan tahunan yang sedikit mnyebabkan rumput dan semak samun renek tumbuh jarang. Rumput inilah yang dijdikan makanan ternakan seperti lembu, kambing dan unta. Sebilangan penduduk menternak binatang-binatang ini secara normad. Lembu dan unta diternakkan untuk mengangkut barang serta manusia dan untuk mmperoleh susu.

Hujan di gurun ini snagatlah sedikit. Apabila hujan turun, air hujan akan ditakung di dalam tangki atau empangan untuk minuman dan kegunaan harian. Kunds, iaitu tangki bawah tanah disediakan juga untuk menakung air. Jumlah air yang sedikit ini menghadkan kegiatan pertanian. Di bahagian selatan Gurun Thar, bekalan air diperoleh dari terusan yang disambungkan ke Sungai Indus. Terusan Rajasthan pula mengairi bahagian Gurun Thar di India. Kemudian pengairan ini dapat mengatasi masalah kekurangan air hujan dan memungkinkan penanaman gandum dan kapas dijalankan. Penduduk yang menjalankan kegiatan pertanian ini tinggal di perempatan yang tetap.

Sumber makanan penduduk gurun ini terdiri daripada biji dan buah pokok Khejri, Kiar, Kumat, Kachri, dan Gonda. Makanan ini dijadikan hidangan yang dikenal sebagai “Pack-Kuta” yang biasanya dimakan semasa musim kemarau. Kerajaan telah berusaha untuk meningkatkan sumber alam dan makanan bagi penduduk Gurun Thar. Tanaman pokok seperti akasia dan eucalyptus yang cepat tumbuh diperkenalkan oleh kerajaan untuk membekalkan sumber bahan api dan makanan (daun) untuk binatang ternakan.

Rumput Munja dan Kans digunakan untuk membuat pulpa. Pokok Kurma dan pokok delima yang dapat tumbuh dengan hujan tahunan 500 mm ditanam untuk menambahkan sumber makanan.

Unta masih penting sebagai pegangkutan. Unta diternak di Bikaner untuk mendapatkan usu, kulit, dan bulunya. Selain itu, daging unta menjadi sumber protein yang murah. Hasil pengeluaran unta diusahakan juga dalam industry desa. Barangan yang dibuat daripada bahagian unta seperti karung air (daripada kulitnya), lukidan (kulit), dan permaidani (bulu) banyak dijual di pasar.Mengapa Gurun Panas Mengalami Julat Suhu Harian yang Besar?Kawasan gurun panas mengalami julat suhu harian yang besar, iaiu 17oC hingga 22oC. julat suhu harian di Negara kita adalah kecil, iaitu 7oC. kurang awan di kawasan gurun panas menyebabkan pancaran matahari yang terik terus memanaskan permukaan bumi pada waktu siang. Pada waktu malam, bumi kehilangan haba dengan cepat di kawasan gurun panas kerana tidak dihalang oleh awan. Suhu waktu malam menurun dengan cepat. Keadaan ini tidak berlaku di Malaysia kerana liputan awan yang tebal.