Jawapan

2016-05-23T21:21:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Manusia menjalankan pelbagai kegiatan untuk mencapai kemajuan. Contohnya hutan ditebang dan dibakar untuk membuka kawasan pertanian, penempatan, dan perindustrian. Kegiatan manusia ini telah membawa kesan buruk terhadap cuaca dan iklim.

Antara beberapa kesan buruk terhadap cuaca dan iklim itu termasklah kesan rumah hijau, peningkatan suhu, pulau haba, jerebu, penipisan lapisan ozon, hujan asid, dan kemarau. Kita akan mengkaji kesan-kesan tersebut dalma tajuk yang berikut.

Pemanasan Bumi sebaga kesan Rumah HijauDi sekeliling bumi terdapat lapisan atmosfera. Lapisan ini terdiri daripada beberapa jenis gas. Antaranya termasuklah karbon dioksida (CO2), klorofluorokarbon (CFC), metana (CH4), dan nitrus oksida (N2O). Gas-gas ini dikenal sebagai gas rumah hijau.


Cahaya matahari yang menemusi lapisan atmosfera akan memanaskan permukaan bumi. Sesetengah daripada haba ini akan terus dipancarkan kembali oleh bumi ke angkasa. Namun, kebanyakkan haba yang dipancarkan oleh bumi diperangkap oleh gas-gas rumah hijau. Kesan ini dikenali sebagai kesan rumah hijau.Kesan rumah hijau adalah penting kerana sekiranya tiada kesan ini, min suhu bumi akan jatuh sebanyak 18oC. Walau bagaimanaun, pelbagai kegiatan yang dilakukan manusia telah menyebabkan gas-gas rumah hijau di atmosfera bertambah dengan banyaknya. Keadaan ini meningkakan suhu di atmosfera bumi kerana gas-gas ini memerangkap lebihan haba dari bumi. Karbon dioksida merupakan gas rumah hijau yang paling banyak dikeluarkan. Dalam bberapa abad kebelakangan ini dianggarkan kandungan karbon dioksida dalam atmosfera telah meningkat kira-kira 30%. Kegiatan utama yang menyebabkan peningkatan ini ialah pembakaran bahan api. Penebangan dan pembakaran hutan turut menambahkan menambahkan kandungan karbon dioksida dalam atmosfera dan menyebabkan keadaan dibumi menjadi semakin panas.

Faktor-faktor lain yang turut menyebabkan meningkatnya gas-gas rumah hijau di atmosfera ialah pelepasan gas metana akibat reputan bahan organic daripada aktiviti pertanian, penternakan, dan pelupusan sampah. Pembakaran petroleum oleh kenderaan telah melepaskan karbon dioksida dan nitrus oksida ke udara. Gas CFC dilepaskan melalui penggunaan gas penyejuk dalam peti sejuk, pembakaran polisterina, dan penggunaan bahan aerosol.