Jawapan

2016-05-24T14:26:20+08:00
Menjana pendapatan penduduk setempat 
Malaysia antara negara yang mempunnyai kawasan tanah subur yang sesuai untuk kegiatan penternakan. Disamping cuaca yang kosisten sepanjang tahun serta akses pengairan yang baik, Malaysia terpelihara dari virus-virus yang boleh membahayakan haiwan penternakan. Oleh yang demikian tahap pengeluaran produk ternakan sepanjang tahun boleh di kekalkan pada tahap yang optimum. Dengan memperkasakan industri penternakan, pelbagai peluang pekerjaan yang boleh dinikmati oleh masyarakat luar bandar dan sekitar kawasan penternakan. Kegiatan mengurus ladang ternakan, logistik produk dan juga pengurusan bisnes dapat menjadi sumber pendapatan pelbagai pihak.   

Membuka ruang kajian saintifik secara mendalam
 
Dengan kegiatan ekonomi industri penternakan yang semakin rancak, keperluan bagi industri untuk menghasilkan produk yang semakin berkualiti meningkat. Kajian yang lebih mendalam terhadap baka ternakan yang sihat dapat di taja oleh syarikat korporat bagi tujuan optimisasi produk. Usaha sebegini dapat memberi daya saing bagi produk tempatan di peringkat global.  

Pembanggunan ekonomi negara secara menyuluruh 
Hasil pengelolaan industri penternakan secara optimal dan maju dapat meningkatkan kapasiti serta kualiti pengeluaran. Dengan peningkatan standard penternakan, sudah pasti negara dapat mengurangkan kebergantungannya terhadap produk yang diimport dari luar negara. Secara tidak langsung mengurangkan pengaliran mata wang tempatan ke mata wang asing.

Perancangan sumber teratur
Dalam persaingan perniagaan, dalam banyak kes, kita dapat menyaksikan pengurusan sumber yang lebih teratur dan optimum. Dengan menggalakkan penglibatan dalam industri sebegini, kita dapat menyaksikan pengembala lebih teratur dalam prosedur penternakan. Ia sekali gus dapat menjamin kelangsungan sumber dan memaksimakan perkembangan ekonomi