Jawapan

2016-05-24T19:55:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sering kali terpapar di mana-mana media tentang bahayanya tabiat merokok bukan sahaja kepada kesihatan merokok itu sendiri malahan kepada orang sekeliling yang turut menghirup asap dari rokok terbabit. Banyak kajian yang telah menunjukkan secara saintifiknya rokok boleh mendatangkan kemudaratan kepada sesiapa sahaja yang menghirup asapnya malah bukti kesan rokok durjana terbabit sering kali dipaparkan bagi mengelak gejala tidak sihat itu daripada berterusan  menular ke generasi sekarang. Usaha kerajaan dan badan bukan kerajaan dalam menangani isu ini seharusnya diberi galakkan dan sebagai seorang rakyat yang prihatin tentang kesihatan dan juga pencemaran, kita  sepatutnya menyokong usaha ini dengan mempraktikkan langkah yang disyorkan oleh mereka.
    Pihak Kerajaan Malaysia berusaha bersungguh-sungguh dalam menangani permasalah ini malah wujud beberapa kempen yang mengehadkan tabiat tidak sihat ini dari terus dilakukan di kawasan awam. Kira-kira 8 tahun lalu, tahun 2004, sewaktu negara di bawah tampuk pemerintahan kerajaan masih di bawah mantan Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Abdullah Ahmad Badawi, wujud  beberapa kempen anti-rokok seperti Tak Nak Merokok dan wujud juga undang-undang menghalang orang ramai daripada merokok di tempat awam terutamanya di bangunan pejabat kerajaan serta lokasi pelancongan.
   Bagi bersama menyokong hasrat murni kerajaan pusat, pihak kerajaan negeri Melaka telah mengambil langkah bagi  menangani permasalahan tersebut denganmewartakan beberapa lokasi sebagai zon  bebas asap rokok. Usaha tersebut adalah bagi mengekang negeri bandar berteknologi hijau itu daripada terus dibelenggu pencemaran dan pada masa yang sama memberi keselesaan kepada pelancong yang hadir ke lokasi tarikan pelancong di negeri tersebut. Tidak terhad kepada peranturan dan mewartakan beberapa lokasi sahaja, pihak kerajaan memperluaskan lagi zon tersebut dari semasa ke semasa agar usaha tersebut dapat dilaksanakan secara optimum.
Setiap kesalahan yang dilakukan berkaitan soal merokok di kawasan orang ramai telah pun mempunyai denda mereka sendiri. Sebagai contoh jika anda merokok di kawasan larangan merokok anda akan dikompaun sebanyak RM 250.00 dan perlu dijelaskan dalam tempoh 30 hari. Sekiranya mereka gagal menjelaskan kompaun dalam tempoh yang dinyatakan, kes akan didaftar di mahkamah dan jika disabitkan kesalahan boleh didenda sehingga RM 10,000.00 atau dipenjara  sehingga tempoh 2 tahun. Walaupun telah wujud peraturan tersebut namun tetap orang ramai melanggarnya kerana ia tidak dikuatkuasakan secara menyeluruh.        Secara konklusinya, seharusnya dalam mewujudkan zon larangan merokok di Malaysia khususnya, penguatkuasaan secara holistik perlu dilakukan agar orang ramai tidak berani untuk melanggarnya secara sewenang-wenangnya. Malah pihak yang berkenaan juga perlu menyediakan fasiliti khas bagi perokok  seperti yang dilakukan Singapura agar menghalang perokok merokok di kawasan terbuka dan dipenuhi orang ramai yang dikhuatiri mampu  menyebabkan kemudaratan terhadap kesihatan orang lain.