Jawapan

2016-10-21T19:58:05+08:00
Seperti karangan : Pengalaman bercuti Ke Pulau Langkawi.

Pada cuti sekolah yang lalu,saya dan keluarga telah pergi bercuti ke Pulau Langkawi. Kami ke sana dengan menaiki kapal terbang. Pada mulanya saya berasa agak takut kerana ia merupakan pengalaman pertama saya.Tetapi lama- kelamaan saya berasa selesa dan seronok.Setibanya di sana,ayah menyewa sebuah kereta untuk memudahkan kami melawat ke tempat tempat yang menarik.
Selain itu,ayah membawa kami ke tempat penginapan .Kami mengambil keputusan untuk berehat.Keesokan paginya,tempat pertama yang kami pergi ialah Gunung Machinchang .Kamj berpeluang untuk menaiki kereta kabel untuk sampai ke puncak.Pada mulanya saya berasa sedikit gayat kerana baru pertama kalinya saya menaiki kereta kabel.Lama- kelamaan saya berasa tenang.Tetapi setibanya di atas puncak,saya kembali menjadi gerun bercampur takut apabila mengetahui saya berada 700 meter dari atas laut.Mujurlah ibu sentiasa menenangkan saya.Tempat kedua kami lawati ialah Makam Mahsuri .Saya berasa sangat teruja apabila membaca sejarah mahsuri .Dia merupakan seorang wanita yang jujur sehingga telah dibunuh.Mahsuri mengeluarkan darah berwarna putih .Menurut cerita penduduk Langkawi,sebelum Mahsuri neninggal dia telah bersumpah bahawa Pulau Langkawi akan menjadi padang jarak padang terkukur selama tujuh keturunan . Menurut mereka juga ,sumpahan itu benar benar berlaku.
Seterusnya,ayah membawa kami ke Taman Buaya . Pelbagai jenis dan saiz buaya yang terdapat di sana. Saya berasa tertarik apabila melihat seseorang pelatih memberi makanan kepada buaya-buaya tersebut.Tiada rasa takut di dalam diri mereka.Mungkin kerana sudah terbiasa .Tempat yang anda lawati ialah Underwater World.Jika terdapat pelbagai jenis buaya,sini pula terdapat pelbagai jenis haiwan yang berwarna-warni. Saya berasa sangat seronok semasa melihat burung merak yang mengembangkan sayapnya.Burung merak itu kelihatan sangat cantik .Saya juga dapat melihat haiwan dasar laut seperti ikan,kuda laut,tapak sulaiman dan banyak lagi .
Akhir sekali,saya juga berpeluang melihat penguin yang comel comel belaka.Pada kebiasaannya,pengunjung-pengunjung tidak akan melepaskan peluang bergambar di Dataran Helang . Kami juga begitu ,sebelum pulang.Kami mengambil gambar di Dataran Helang dan membeli sedikit cenderamata untuk dijadikan kenang - kenangan