Jawapan

2016-06-04T20:04:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Contoh Karangan Muafakat Membawa Berkat :

     Merujuk Kamus Dewan edisi ketiga, hidup sepakat bermaksud hidup saling bekerjasama manakala membawa berkat pula bermaksud mendatangkan kebaikan atau faedah. Maka kesimpulannya hidup saling bekerjasama akan mendatangkan kebaikan kepada sesebuah masyarakat.

     Kemajuan dan kemakmuran yang dicapai oleh sesebuah negara bermasyarakat majmuk seperti Malaysia adalah berpaksikan permuafakatan yang lahir dari nurani yang suci. Kita perlu berkerjasama dan saling membantu tanpa mengira bangsa dan warna kulit. Perkara ini tidak dapat disangkal lagi kerana pesanan nenek moyang masih segar dalam ingatan. Hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Dengan terbinanya amalan bekerjasama antara kaum, maka akan wujudlah perpaduan dan kesejahteraan hidup. Tanpa sikap tolak ansur dan bekerjasama, perbalahan dan pergeseran kaum mudah berlaku.

       Masih ingatkah anda wawasan 2020 yang telah diilhamkan oleh bekas Perdana menteri kita, Tun Dr Mahathir Mohamad? Dalam cabaran yang kelima telah dinukilkan dengan jelas iaitu untuk membangunkan masyarakat yang bertoleransi. Ini bermakna rakyat Malaysia yang pelbagai kaum bebas mengamalkan adat istiadat, budaya dan agama tanpa sekatan dan kongkongan. Masyarakat Tionghua tanpa canggung memakai baju kurung dan kebaya. Begitu juga masyarakat Melayu betapa anggun mengenakan ceongsam dan sari. Keadaan inilah yang menonjolkan keunikan negara Malaysia yang maju dan dibangunkan oleh rakyat yang berbilang kaum dan agama.

         Dalam hidup berjiran tetangga kita perlu mewujudkan masyarakat yang saling mengambil berat antara satu dengan yang lain tanpa memikirkan budaya dan agama. Yang buta dipimpin, yang sakit diziarahi. Susah senang sesama jiran ditangani bersama-sama. Bersikap bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing perlu dipinggirkan daripada sanubari. Justeru, marilah kita sama-sama mengutamakan hal-hal kekeluargaan dan kemasyarakatan yang mendasari semangat kejiranan. Saranan ini bertepatan dengan dasar kebudayaan yang menggalakkan keharmonian perhubungan antara kaum. Jiran sepakat membawa berkat.

       Generasi hari esok adalah pewaris kepemimpinan hari ini. Institusi pendidikan memainkan peranan penting untuk melahirkan generasi berilmu, berakhlak dan mempunyai jati diri. Seandainya sikap individualisitik dan materialistik wujud di kalangan pelajar maka berkemungkinan akan melahirkan prejudis terhadap rakan etnik yang lain. Melalui Dasar Pendidikan Kebangsaan, unsur-unsur negatif ini dapat ditangani demi kepentingan perpaduan nasional. Akhirnya marilah kita bersama-sama bersatu mengekal dan mengukuhkan permuafakatan.