Jawapan

2016-05-25T22:36:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.


Diplomasi

Kaedah diplomasi yang digunakan oleh Malaysia adalah dengan menganggotai pertubuhan antarabangsa seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC), Pertubuhan Negara-Negara Berkecuali (NAM) dan ASEAN. Antara 4 pertubuhan antarabangsa ini, yang paling menarik adalah NAM dan ASEAN.


Walaupun NAM secara prinsipalnya terdiri daripada negara-negara berkecuali, hakikatnya adalah pada awal penubuhannya, elemen pro-pakatan Warsaw telahpun menyelinap di kalangan negara-negara anggota NAM. Malahan, Indonesia ketika itu telah menggunakan NAM sebagai platform untuk menuduh Malaysia sebagai sebuah kaedah neo-kolonialism.


ASEAN pula asalnya daripada pergerakan MALPHILINDO yang bertujuan untuk mencari jalan tengah untuk mengelakkan perang antara Malaysia dengan kedua-dua Indonesia dan Filipina meletus. Walaupun MALPHILINDO gagal mencapai objektif utamanya, hasilnya adalah penubuhan ASEAN yang sehingga hari ini agak efektif dalam memastikan konflik bersenjata antara negara anggotanya tidak meletus sehingga menjadi peperangan terbuka.


Ketenteraan

Pada awal kemerdekaan negara, keupayaan pertahanan negara menghadapi ancaman luar amatlah kurang. Fokus pertahanan negara ketika itu adalah menangani ancaman dalaman, terutamanya daripada puak komunis. Oleh itu, kebanyakan perbelanjaan ketenteraan ketika itu ditumpukan terhadap memperkuatkan keupayaan ATM dalam perang menentang insurgensi, ataupun counter-insurgency (COIN) warfare (Hasil pengalaman 1948 – 1960, ATM dan PDRM diperakui sebagai pakar COIN terbaik di dunia. Pakar-pakar dari ATM dan PDRM telah dipinjamkan kepada AS dalam membantu Tentera AS menghasilkan doktrin COIN mereka sendiri. Malahan, elemen doktrin pusat peperangan hutan di Fort Benning, Georgia yang dioperasikan oleh oleh Special Operations Command US telah dihasilkan oleh warga GGK yang dipinjamkan ke Fort Benning. Penulis percaya, jika GGK ditubuhkan 10 tahun lebih awal ataupun Perang Vietnam berlaku 10 tahun lebih lambat, AS mungkin dapat memenangi Perang Vietnam.).


Memandangkan keupayaan konvensional ATM ketika itu tidak wujud, maka pertahanan negara daripada ancaman luar dibantu oleh Tentera British. Susun atur ini mungkin boleh berlanjutan sehingga ke hari ini, sekiranya bukan kerana gerakan anti-penjajahan pada tahun 1960-an di Britain yang memperlihatkan tentera British menarik balik tenteranya daripada Timur Jauh (Far East), yang merangkumi Malaysia.


Ancaman overt dan covert daripada kedua-dua Indonesia dan Filipina terhadap kedaulatan negara dari tahun 1963 sehingga 1966 ketika itu membuka mata kepimpinan ATM untuk memodenkan ATM bagi menghadapi ancaman perang konvensional. TNI dan AFP ketika itu sudahpun mempunyai keupayaan perang konvensional. TNI telah mengasah taringnya menentang Tentera Jepun, Tentera British dan Tentera Belanda. Manakala AFP pula merupakan angkatan tentera ketiga termoden di rantau Asia selepas Jepun dan China (Menariknya, keupayaan konvensional kedua-dua negara ini mula surut pada ketika keupayaan konvensional Malaysia meningkat naik.).