Jawapan

2016-06-04T20:02:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.


Tulis lima nilai murni atau pengajaran yang kamu peroleh daripada petikan di bawah. panjang jawapan kamu hendaklah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan.

Saya ada memelihara seekor kucing jantan yang sangat comel. Namanya Osin. Saya amat menyayangi Osin kerana Osin sangat manja dan suka dibelai. Setiap kali selepas solat, Osin akan menghampiri saya lalu menggeselkan badannya ke tangan saya. Saya pula menggosok-gosok badan Osin yang gebur itu menyebabkan Osin berdengkur 'burr! burr! burr! dengan kuatnya.
Osin juga selalu berkelahi jika bertemu dengan kucing jantan  lain di luar rumah. Saya berasa amat bimbang kerana takut Osin cedera dan sakit. Oleh itu, jika menyedari Osin berkelahi, saya cepat-cepat datang menghalau kucing jantan tersebut. Kadang-kadang saya memukul kucing asing itu dengan penyapu agar kucing itu tidak berani lagi datang ke rumah kami.
Tindakan itu selalu ditegur oleh adik saya. Dia berasa tidak adil campur tangan untuk membela Osin. Bagaimana pun saya berpendapat perlu melindungi Osin kerana Osin bagaikan sudah menjadi sebahagian daripada keluarga kami. Walau bagaimanpun saya tidak akan memukul kucing asing itu dengan kuat melainkan sekadar menghalau dan menakutkannya sahaja. Tidak baik kita bertindak keterlaluan terhadap haiwan.
Nilai/Pengajaran
1. kasih-sayang
2. ambil berat
3. memberi nasihat atau menegur
4. membuat pertimbangan
5. Rasional


Rangka Ulasan


Penanda WacanaKata BantuNilai/PengajaranKataHubungAyat Nilaiialahkita mestilahsayang dan menjaga haiwan peliharaan kita.Selain itukita hendaklahmegambil beratakankeselamatan dan keperluannya.di samping itukita haruslahmeneguratau menasihati saudara kita jika mereka melakukan kesalahan.seterusnyakita perlulahmembuat pertimbanganyangwajar bagi setiap keputusan kita.akhirnyakita wajarlahrasionaldalam setiap tindakan kita.

Ulasan


Nilai murni dalam petikan ini ialah kita mestilah sayang dan menjaga haiwan peliharaan kita. Selain itu, kita hendaklah mengambil berat akan keselamatan dan keperluannya. Di samping itu, kita haruslah menegur atau menasihati saudara kita jika mereka melakukan kesalahan.Seterusnya, kita perlulah membuat pertimbangan yang sewajarnya bagi setiap keputusan kita. Akhirnya, kita wajarlah rasional dalam setiap tindakan kita.