Jawapan

2016-06-01T23:00:22+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

1) Langkah perundangan.

i) Penguatkuasaan undang-undang.

- laksanakan pengawasan dan pemantauan teliti, tindakan tegas termasuk mengenakan denda dan kompaun, tarik balik lesen operasi, penjara terhadap mana-mana individu atau pihak yang didapati mencemarkan sumber-sumber air tasik sama ada pengusaha kilang, petani, penternak, pemilik restoran, orang perseorangan dan sebagainya.
Logo JAS - dilaksanakan oleh JAS selaku agensi kerajaan yang bertanggungjawab dan diberi kuasa sepenuhnya di bawah Akta Kualiti Alam Sekitar 1974.
- kerjasama daripada pihak kerajaan yang lain dan agensi bukan kerajaan (NGOs) serta pihak media sepeti TV3 amat perlu dalam memantau, mengawal-selia dan melaporkan segala aktiviti ekonomi yang dikenalpasti berpotensi mengancam ekosistem sesebuah tasik.
- ini sangat penting agar langkah pencegahan di peringkat awal dapat diambil.
- untuk itu, JAS perlu cepat bertindak terhadap setiap laporan yang dikemukakan.

ii) Mewartakan tasik-tasik sebagai taman perlindungan
- Tasik Chini, Tasik Kenyir, Taman Tasik Pergau, Taman Tasik Permaisuri (Cheras, KL) dsb.

2) Langkah pengurusan strategik

i) Merawat air tasik yang tercemar khususnya akibat pencemaran sisa kilang dan air kumbahan.

ii) Menyedia dan memperbanyakkan loji rawatan air
- dalam hal ini, hanya air yang telah dirawat sahaja dibenarkan dialirkan semula ke dalam tasik.
- loji perawatan ditempatkan di sekitar tebing tasik.

iii) Menyediakan sistem perangkap sampah yang efisien
- perlu utk bersihkan sungai dan seterusnya menyekat aliran sampah daripada memasuki sistem tasik melalui sungai-sungai.

iv) Pihak pengusaha kilang-kilang perlu bertanggungjawab supaya tidak menjadikan tasik  sebagai tempat pembuangan sisa industri mereka.
- sisa efluen dirawat di tempat khusus dan bukannya dibuang terus ke dalam tasik.

v) Mempertingkatkan usaha R&D serta teknologi.
- perlu dijalankan dari semasa ke semasa untuk mewujudkan teknologi kitar semula air atau mengubah teknologi perindustrian yang tidak mencemarkan air tasik bagi menjamin sumber-sumber air tasik yang bersih di masa hadapan.
Kempen kesedaran alam sekitar
3) Kempen kesedaran dan pendidikan alam sekitar.
- perlu untuk menyedarkan segenap lapisan masyarakat tentang kepentingan menjaga dan memelihara tasik dan air tasik sebagai sumber penerus kepada kehidupan.
- kempen "Hargailah Air", "Sungaiku Hidupku", "Cintailah Sungai Kita" "Cintai Alam Sekitar", Sambutan Hari Air Sedunia dan sebagainya.
- pendidikan formal dan tidak formal - di sekolah-sekolah, diterapkan dalam subjek tertentu spt Geografi, Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan, dsb., tubuhkan pasukan pengawas alam sekitar, Kelab Pencinta Alam, dsb
- anjurkan pelbagai aktiviti sosial seperti gotong-royong membersihkan tasik, aktiviti riadah dan sukan air agar mendatangkan kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan air tasik dan ekosistem tasik kepada persekitaran kita.

1 5 1