SIAPA BOLEH JAWAB LANGKAH LANGKAH PEMBENTUKAN MALAYSIA YANG KE-4,5,6&7 SEKALI DENGAN TARIKHNYA.
1 : mei 1961 ..Tunku Abdul Rahman Putra Al - Haj telah menyatakan gagasan pembentukan Malaysia.usaha - usaha untuk menyebarkan idea pembentukan Malaysia dipergiat.
2.Julai 1961 ..Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia (JPPM) telah ditubuhkan bagi memberikan penerangan tentang pembentukan Malaysia.
Avatar pengguna samuzamir
Jawatankuasa ini telah mencapai persetujuan untuk menyokong pembentukan Malaysia.
3.Januari 1962 ..Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan British telah bersetuju menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk menilai reaksi penduduk negeri-negeri yang terlibat. Ahli suruhanjaya tersebut terdiri daripada Lord Cobbold , Sir Anthony Abell , Sir David Watherston , Tan Sri Wong Pow Nee dan Tun Muhammad Ghazali bin Shafie .

1

Jawapan

2016-06-02T14:48:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
4) September 1962
-Referendum diadakan di Singapura.
-Penduduk Singapura bersetuju untuk menyertai Malaysia.
5) Julai 1963
-Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan British telah menerima cadangan Laporan Suruhanjaya Cobbold.
-Hasilnya,persetujuan dicapai untuk menubuhkan Malaysia.
-Perjanjian Malaysia telah ditandatangani oleh wakil kerajaan British,Persekutuan Tanah Melayu,Sarawak,Borneo Utara dan Singapura.
6) Ogos 1963
-Pembentukan Malaysia mendapat tentangan daripada Indonesia dan Filipina.Oleh itu,Malaysia,Indonesia dan Filipina bersetuju mencari penyelasaian dengan bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
-Wakil PBB telah datang untuk meninjau pandangan penduduk Sarawak dan Borneo Utara terhadap pembentukan Malaysia.
-Tinjauan menunjukkan majoriti penduduk Sarawak dan Borneo Utara menerima idea pembentukan Malaysia.
7) September 1963
-Pada 16 September 1963, Malaysia telah diisytiharkan.
1 2 1