Lengkapkan ruang kosong di dalam rajah di bawah bagi menerangkan tentang dasar pentadbiran tentera Jepun di Tanah Melayu daripada aspek politik, ekonomi dan sosial.
Sosial
Dasar Penjepunan
Jepun menutup sekolah Barat dan (i)___________________bagi menghapuskan pengaruh tersebut. Kesetiaan penduduk Tanah Melayu ditumpukan kepada (ii)___________________Jepun. Pelajar dimestikan menyanyi lagu (iii)___________________Jepun (Kimigayo) pada setiap pagi di sekolah. Bagi menggalakkan budaya Jepun, bahasa Jepun, iaitu Nippon-Go dijadikan bahasa (iv)___________________di sekolah. Cuti
sempena hari (v)___________________negara Jepun juga diperkenalkan kepada penduduk Tanah Melayu.
Layanan sosial
Pentadbiran tentera Jepun di Tanah Melayu melayan orang Melayu dan
India dengan (vi)___________________manakala orang Cina dilayan
dengan (vii)____________________İni kerana orang Cina telah memberi
sokongan mereka kepada kerajaan China ketika Perang China-Jepun.

1

Jawapan

2016-06-03T09:05:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(i)sekolah Cina
(ii)maharaja
(iii)kebangsaan
(iv)pengantar
(v)perayaan
(vi)baik
(vii)kasar
.
klau ragu2 dgn jawapan .. boleh tnya pada yg lbih pakar.. saya sekadar menjawab :) N kalau salah.. tolong inform .. So that I know my answer is wrong :)