Jawapan

2016-06-03T23:46:30+08:00

Transformer adalah peranti elektrik statik yang memindahkan tenaga dengan gandingan aruhan antara litar belitannya. Perubahan arus pada belitan primer mencipta perubahan pada fluks magnet dalam teras lalu menghasilkan fluks magnet yang berubah pada belitan sekunder. Perubahan fluks magnet ini mengaruh daya gerak elektrik (d.g.e.) atau voltan yang berubah pad belitan sekunder.

Transformer bukan sahaja sering digunakan untuk mencipta voltan yang lebih tinggi atau lebih rendah, tetapi turut digunakan untuk mengasingkan litar antara satu sama lain.

Transformer mempunyai pelbagai saiz dari sekecil ibu jari yang digunakan dalam mikrofon hinggalah ke unit seberat ratusan tan yang menyambungkan grid kuasa. Terdapat juga banyak jenis rekaan transformer yang digunakan dalam penggunaan kuasa elektrik dan elektronik. Transformer adalah penting untuk penghantaran, pengagihan dan penggunaan tenaga elektrik.

2.Transfomer Unggul
Transformer unggul mengaruh voltan sekunder ES =VS sebagai suatu perkadaran dengan voltan primer VP = EP dan setiap bilangan lilitan diberi dengan persamaan

iaitu,

- VP/VS = EP/ES = a adalah nisbah voltan dan NP/NS = a adalah nisbah lilitan, nilai nisbah-nisbah ini masing-masing menjadi tinggi dan rendah bagi transformer menaik dan menurun,[3][4][lower-alpha 1][lower-alpha 2].
- VP mewakili voltan bekalan/utama,
- VS mewakili voltan keluaran/sekunder, dan,
- EP & ES mewakili voltan teraruh d.g.e.