Jawapan

2016-06-04T10:55:29+08:00


SEREMBAN 12 Nov. - Seiring dengan usaha kerajaan untuk menggalakkan masyarakat mengamalkan gaya hidup sihat, satu program Karnival Sukan Gaya Hidup Sihat peringkat negeri telah dianjurkan di Kompleks Belia dan Sukan Paroi di sini hari ini.

Pegawai Pembangunan dan Kemajuan Sukan, Jabatan Belia dan Sukan negeri, Nurul Aini Rahmat berkata, program tersebut melibatkan tiga aktiviti yang dijalankan serentak.

"Pada hari ini, tiga aktiviti berbeza dijalankan serentak iaitu Kejohanan Liga Sukan Untuk Semua peringkat negeri, Karnival Sukan Bermotor dan Karnival Sukan Orang Kurang Upaya (OKU) peringkat negeri.

"Objektif karnival diadakan bagi memberi peluang generasi muda melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti sihat seperti bersukan dan bertanding sehingga ke peringkat negeri," katanya.

Menurut Nurul Aini, aktiviti tersebut juga dapat menjadi platform untuk mencungkil bakat baharu dalam pelbagai bidang sukan yang dijalankan.

"Apa yang menarik, kita dapat menyaksikan golongan muda OKU bertanding dalam acara sukan seperti tenis kerusi roda, petanque dan beberapa acara sukan paralimpik yang lain.

"Pada masa yang sama, pertandingan yang melibatkan permotoran seperti sukan motocross turut dijalankan, selain pameran kereta, motor dan motor mini," katanya lagi.

Selain bersukan dan beriadah, aktiviti yang terdapat di karnival itu dapat menggalakkan perpaduan setiap kaum dengan sikap toleransi dan penerapan nilai-nilai 1Malaysia.
1 2 1
if my answer is good or rite pls give this answer the brainliest answer
pls.....