Jawapan

2016-06-04T13:29:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Seramai 3,000 siswa-siswi Universiti Sains Malaysia (USM) hadir untuk memeriahkan hari kokurikulum sidang 2012/2013 yang dianjurkan oleh Pusat Rancangan Kokurikulum pada 2 Mei lalu.

Pengarah Projek Hari Kokurikulum, Lim Zheng Yi, Sains Kajihayat 2, berkata kelainan hari kokurikulum kali ini ialah pada sebelah pagi, terdapat pameran oleh beberapa persatuan seperti pasukan badan beruniform Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES), kebudayaan, wayang kulit, kesenian dan kraftangan.

“Pameran ini bertujuan bagi memberi maklumat tambahan kepada siswa-siswi mengenai latar belakang organisasi persatuan, gambar dan kegiatan yang dilakukan sepanjang semester ini,” katanya.

Menurut Zheng, hari kokurikulum ialah tempat untuk siswa-siswi mempersembahkan sebahagian kegiatan yang dipelajari.
“Semua persatuan yang membuat persembahan dilihat amat kreatif untuk menghiburkan siswa-siswi yang hadir ke Hari Kokurikulum,” jelasnya.

Tambah beliau, terdapat lapan persatuan yang membuat persembahan seperti persatuan tarian tradisional, tarian moden, persatuan senamrobik, persembahan koir dan teater Cinta Remaja.

“Selain itu persembahan lain seperti daripada badan beruniform Kor Kesukarelawan Polis Siswa-siswi USM, pasukan berpakaian seragam bersenjata PALAPES darat USM dan persembahan kawad senyap oleh PALAPES laut.

“Turut hadir pada hari kokurikulum iaitu Timbalan Naib Canselor Bahagian Hal Ehwal Akademik dan Antarabangsa USM, Profesor Ahmad Shukri Mustafa Kamal dan Pengarah Pusat Rancangan Kokurikulum USM, Prof Madya Dr Ahmad Tajuddin Othman,” katanya.

Tambah Zheng, walaupun ramai siswa-siswi yang telah pulang ke kampung halaman mereka untuk mengundi, ia tidak menjejaskan persembahan oleh peserta dan kehadiran siswa-siswi.