Jawapan

2016-06-04T21:40:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dewasa ini, negara kita sering dikejutkan dengan bencana alam yang serius dan membimbangkan. Bencana alam ini memang tidak pernah terduga oleh mana-mana pihak dan berlaku secara tiba-tiba. Contohnya bencana banjir kilat yang berlaku di Kuala Lumpur pada tahun 2007. Banjir kilat yang melanda di Kuala Lumpur sehingga sedalam 1.8 meter pada hari Ahad, 10 Jun 2007, jam 6.00 petang hingga 8.00 malam, selama empat jam akibat hujan lebat. Kawasan utama yang tenggelam ialah Dataran Merdeka, Jalan Tun Perak, Jalan Raja, Kelab Diraja Selangor, Jalan Ipoh, Jalan Masjid India, Masjid Jamek, Stesen LRT Masjid Jamek, Kampung Baru, Kampung Chubadak dan Sentul. Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, Jalan Dang Wangi, Jalan Kampung Pandan dan Jalan P. Ramlee turut dilanda banjir. Air memenuhi bawah Dataran Merdeka dan terpaksa disedut keluar. Air melimpah hingga ke dewan sembahyang Masjid Jamek. Banjir kilat ini mengakibatkan ratusan kereta dan bangunan rosak serta tidak dapat digunakan lagi. Sesungguhnya, bencana alam yang menimpa di Kuala Lumpur mengakibatkan kerugian yang besar kepada penduduk dan juga negara.

Antara langkah pencegahan untuk mengelak berlakunya bencana alam ialah melalui pelaksanaan “pembangunan mapan” di negara kita. Secara ringkasnya, pembangunan mampan adalah pembangunan negara yang dilaksanakan di samping memelihara alam sekitar. Pembangunan mampan merupakan satu konsep pembangunan yang harus dijalankan secara berterusan atau baik tanpa merosakkan hak-hak generasi akan datang. Dengan lain perkataan, iaitu kemajuan yang memenuhi keperluan masa kini tanpa mengancam keupayaan generasi akan datang bagi memenuhi keperluan mereka. Konsep pembangunan ini mengambil kira aspek keadilan sosial, keperluan asas manusia, kesihatan awam dan kesedaran masyarakat terhadap persekitarannya dari segi hubungannya dengan ruang dan masa. Hal ini kerana konsep pembangunan terdahulu tidak pernah berusaha untuk mengharmonikan atau mengukuhkan hubungan antara dua elemen dan menyebabkan wujudnya konflik atau ketidakserasian dalam sesebuah kawasan. Pembangunan mampan merupakan satu strategi baru yang diterapkan dalam pengurusan alam sekitar negara ini. Perkara ini wujud apabila dunia merasakan kebimbangan terhadap kemerosotan kualiti alam sekitar ekoran daripada pelbagai aktiviti pembangunan yang dijalankan tanpa pengawalan dan pemantauan yang baik. Satu persidangan antarabangsa mengenai alam sekitar dan pembangunan telah dijalankan pada 15 Disember 1983 bagi merangka agenda sedunia untuk perubahan. Suruhanjaya yang ditubuhkan meminta semua negara sama ada secara gabungan atau individu menginterasikan pembangunan mampan sebagai matlamat mereka dan menerapkan beberapa prinsip yang telah ditetapkan dalam Laporan Brundtland hasil daripada persidangan tersebut (UNCED).

Kesimpulannya, penjagaan alam sekitar adalah penting agar dapat mengelak berlakunya bencana alam yang tidak terduga. Oleh itu, semua pihak harus berganding bahu dalam memastikan alam sekitar kita terpelihara dan jauh dari sebarang kerosakan. Pembangunan sememangnya menjadi kemestian bagi kelangsungan hidup manusia di muka bumi ini. Tetapi, biarlah setiap projek pembangunan yang dirancang mesti mengambil kira kesannya terhadap alam sekitar. Seandainya perkara ini tidak dititikberatkan tanpa disedari dalam manusia berusaha meningkatkan taraf hidup secara tidak langsung turut merendahkan kualiti keselesaan hidup mereka sendiri sama ada bagi generasi kini mahupun untuk generasi akan datang. Selain itu, pencemaran perlu dipantau dan dikawal melalui dasar-dasar serta kaedah pengurusan yang lebih sempurna, teratur dan tegas. Sehubungan itu, pengurusan alam sekitar secara bersepadu mesti diwujudkan yang mana pelaksanaannya memerlukan sokongan dan penglibatan semua pihak. Penjagaan alam sekitar bukan hanya sebagai tuntutan sosial tetapi juga merupakan tuntutan agama dan hak generasi akan datang. Oleh itu, marilah kita bersama-sama terutamanya rakyat Malaysia bersatu hati menyemai serta menanam sikap cintakan alam sekitar untuk kepentingan kita bersama. Sesungguhnya, alam persekitaran yang baik menjamin kelangsungan kesejahteraan masyarakat dari sebarang bencana.
Wc
bang
abng tw x moral value kat story cheat!
kalau ade share 3 blh x
Xde sorry