Jawapan

2016-06-13T16:30:20+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1)Menjatuhkan hukuman bunuh Cth: keatas Jose Rizal danAndres Bonifacio(Filipina), Nguyen Thai Hoc (IndoChina).

2)Menangkapdan memenjarakan Cth: keatas EmilioAguinaldo(Filipina), Soekarno (Indonesia).

3)Hanya membenarkan penubuhan parti politik bersifat sederhana sahaja Cth: Kerajaan Amerika Syarikat membenarkan penubuhan parti politik sederhana di Filipina.

4) Penjajah mengharamkan parti politik radikal. Cth: Belanda haramkan Parti Nasional Indonesia.

5) Melarang pemerintahtempatan terlibat dalam politik Cth: Penjajah Perancis melarang Maharaja Bao Daidi Vietnam melibatkan diri dalam politik.

6) Penjajah memberi peluang ke arah berkerajaan sendiri. Cth; PenjajahBritish meluluskan Perlembagaan Burma 1935 memberi peluang berkerajaan sendiri Cth: Dr. Ba Maw memenangi pilihan raya dan dilantik menjadi Perdana Menteri Burma yang pertama. Cth: Parti Nasional memenangi pilihan raya Filipina pada tahun 1907 menyebabkan Sergio Osmena mengetuai Dewan Perhimpunan.