Jawapan

  • slnzm
  • Bercita-cita tinggi
2016-06-07T07:36:59+08:00
Dalam mendepani era modenisasi pada abad ke-21 kini, dunia menyaksikan iktisad Negara membangun seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Negara yang semakin pesat membangun seperti tenggelam sama basah timbul sama hanyut dengan Negara maju lain. Namun isu yang berkaitan internet kerap menjadi polemik dalam kalangan marhaen di Malaysia. Oleh itu, kebaikan internet merupakan saluran ilmu pengetahuan kepada semua pengguna, amsalnya kepada pelajar.
          Sudah terang lagi bersuluh, kebaikan internet ialah membantu mencari maklumat. Hal ini kerana pelajar yang melayari internet dapat mencari banyak maklumat tambahan untuk menyiapkan tugasan. Pelajar yang luas pengetahuan boleh dianologikan seperti perpustakaan bergerak. Sekiranya pelajar berpengetahuan luas, Negara kita akan mencapai kemajuan serta melahirkan insan yang berdaya intelektual.
          Sebagai remaja yang lagi lebai lagi berjanggut, pelajar juga dapat menambah kenalan daripada penggunaan internet. Hal ini kerana laman social seperti Facebook dan Twitter kini telah menjadi virus epidemik dalam kalangan pelajar di seantera dunia. Oleh itu, pelajar boleh bertukar-tukar maklumat mahupun pendapat melalui kenalan daripada laman sosial.
          Memetik wasitah nirmala seterusnya,kebaikan internet kepada pelajar ialah menambah ilmu pengetahuan. Tambahan pula, pelajar boleh menggunakan internet sebaik-baiknya dengan mencari pelbagai latihan untuk dijadikan latihtubi untuk persediaan peperiksaan. Pelajar yang rajin membuat latihan boleh dianologikan seperti semut mencari makanan. Menurut tokoh Perdana Menteri Malaysia, beliau menginginkan agar marhaen dapat menghasilkan generasi yang berinovasi seiring sirkulasi masa berteknologi canggih.

          Dari sudut kodifikasi yang berbeza, pelajar dapat mengeratkan hubungan silaturahim melalui melayari internet. Hal ini kerana maslahat internet kepada pelar ialah mereka dapat mempelajari adat resam sesuatu bangsa mahupun Negara. Hal ini bertepatan dengan aforisme tak kenal maka tak cinta. Oleh itu, kita akan melahirkan perasaan cinta akan Negara semasa berinteraksi sesama kenalan untuk menceritakan tentang sesebuah Negara tercinta.
          Konklusinya, kebaikan internet kepada pelajar kerap menjadi polemik dalam kalangan marhaen di Malaysia. Semoga maslahat berinternet tidak akan disalahgunakan oleh pelajar di seantero dunia. Sememangnya, marhaen di Malaysia tidak ketinggalan zaman mengikut sirkulasi masa berteknologi canggih.
Potong rumput petang-petang ;Hidup bermasyarakat jangan dipersia ,Internet diguna pelajar cemerlang ;Menjadi lambing Negara Malaysia .