Jawapan

2016-06-16T16:28:51+08:00

Sambil menunggu ibu bapa di tempat perhentian bas di hadapan sekolah, Zubaidah bersembang bersama rakan baiknya Adlina. Mereka menceritakan tentang pengalaman masing-masing semasa cuti akhir tahun persekolahan yang lalu. Ikutilah perbualan meraka.

Zubaidah: Cuti sekolah baru-baru ini awak pergi bercuti ke mana?

Adlina      : Oh, saya pergi bercuti di Sabah selama 6 hari 5 malam bersama keluarga. Awak pula bagaimana?

Zubaidah: Saya banyak menghabiskan masa di rumah tambahan pula, nenek saya menziarahi kami sekeluarga. Apakah aktiviti yang paling menarik ketika awak berada di Sabah?

Adlina      : Aktiviti yang paling menarik ketika saya berada di Sabah ialah saya berpeluang member minuman kepada seekor kambing yang tanduknya baru sahaja hendak tumbuh. Saya juga dapat menikmati susu segar yang baru diperah. Bagaimana dengan awak pula, Zubaidah? Apakah aktiviti yang kamu lakukan semasa berada di rumah?

Zubaidah: Saya membantu ibu saya memasak, menguruskan dapur serta rumah. Dengan itu, saya dapat meningkatkan lagi kemahiran saya dalam bidang Ekonomi Rumah Tangga(ERT).

Adlina      : Baguslah kalau begitu, awak dan ibui awak bagai aur dengan tebing kerana selalu tolong-menolong antara satu sama lain.

Zubaidah: Oh, terima kasih.

Adlina      : Eh, itu kelihatannya seperti kereta ibu saya!

Zubaidah: Baiklah, kita jumpa esok. Kirimkan salam saya buat ibu awak. Assalamualaikum.

Adlina      : Baiklah. Wa’alaikummussalam.