Jawapan

2016-06-10T22:15:42+08:00
Faktor lain ialah dasar british menggalakkan sesiapa sahaja datang utk melabur, berniaga dan menetap di Tanah melayu. Ini menimbulkan persaingan kpd penduduk tempatan. Mereka telah menguasai ekonomi Tanah melayu dan orang Melayu kekal dengan pertanian padi yang tidak dimajukan oleh British. British telah membuka Bandar-bandar baru sebagai pusat pentadbiran dan orang Melayu tetap tinggal di kg. dengan segala kekurangan.

British telah memperkenalkan system politik barat dan meletakkan seorang Residen yang mengambil alih pentadbiran Negara drp pembesar tempatan. Pembesarkan diberikan pencen dan tempat mereka digantikan oleh pegawai British. Penjajah telah memusnanhkan system politik tradisional tempatan. Perubahan ini mencabar system amalan tradisi mereka dan menjatuhkan maruah pembesar. System Pendidikan Inggeris dan sekolah vernacular Melayu telah melahirkan golongan intellectual Melayu yang mampu berfikir tentang kemajuan bangsanya. Mereka menggunakan idea baru untuk memajukan diri dan menolak penjajahan Barat.

Dasar British telah memundurkan lagi orang Melayu. Golongan intelek Melayu telah sedar dan menjadikannya isu gerakan nasionalisme Melayu. Pendudukan Jepun dan konsep kawasan kesemakmuran Asia serta menibngkatkan persaudaraan di kal bangsa2 Asia. Dengan konsep ini Jepun menggalakkan orang tempatan bekerjasama dengannya dan berjanji akan memerdekakakan mereka. Kesengsaraan hidup akibat kekejaman Jepun menyebabkan penduduk tanah Melayu membenci penjajah. Penguasaan PKM selama 14 hari telah membangkitkan semangat menentang penjajahan. Kemunculan mesin cetak memberikan kesan kpd penyebaran ilmu pengetahuan dan mendorong penentangan terhadap British. Gerakan Pan-Islamisme dan kesedran politik yang berlaku di sekitar AT, terutama di Indonesia turut mendorong kebangkitan nasionalisme di T.Melayu.