Jawapan

2016-06-08T22:49:36+08:00

1. diri remaja perlu mempunyai tekad dalam memperbaiki diri dan menjadikan diri lebih berwawasan dalam hidup.

sebab : jika diri remaja itu tiada tekad dalam berwawasan dalam diri, jangan haraplah mampu mencapai apa yang diinginkan. seperti inginkan sesuatu, tetapi tiada usaha dan kesedaran diri.

2. ibu bapa perlu turut sama memberi tunjuk ajar, didikan serta sokongan kepada anak-anak dalam usaha melahirkan remaja berwawasan. ibu bapa itu juga perlu berusaha menjadikan diri sendiri lebih berwawasan

sebab : anak-anak sentiasa melihat kepada ibu dan bapa mereka sebelum orang lain. jika ibu bapa tiada berwawasan, memang tidaklah anak-anak akan berwawasan

3. rakan sebaya juga turut sama-sama membantu menjadikan diri dan juga rakan berwawasan.

sebab : zaman kini, rakan sebaya memang amat penting. sampaikan ada sesetengah remaja mengatakan tidak boleh hidup tanpa rakan. oleh itu, rakan sebaya amat penting kerana mereka juga boleh memberi pengaruh kepada remaja sama ada baik atau buruk. jadi, pemilihan rakan sebaya itu amatlah penting.

4. guru-guru memberi tunjuk ajar, dorongan, sokongan dan didikan kepada anak murid di sekolah atau pusat pengajian

sebab : guru-guru boleh diumpamakan sebagai ibu dan bapa remaja apabila di sekolah. oleh itu, guru-guru yang sememangnya lebih tua daripada remaja dan lebih berpendidikan harus menunjukkan contoh yang cemerlang kepada remaja agar mereka dapat memotivasikan diri dengan lebih lagi dalam menjadikan diri lebih berwawasan.

harap boleh tolong!! :)