Jawapan

2016-06-09T12:58:37+08:00
Ibu bapa berperanan dalam memupuk minat membaca dalam diri anak anak mereka. Hal ini kerana, pada zaman yang sedang membangun ini, sudah ramai lahirnya anak anak yang bijaksana dari segi pelbagai bidang yang mereka ceburi. Ibu bapa berperanan utk memupuk anak mereka membaca. Membaca merupakan perkara yang kurang digemari oleh semua individu kerana membaca memerlukan kefahaman ttg sesuatu perkara yg disampaikan. jika individu sekadar membaca dan tidak memahami apa yang mereka baca, itu sama sahaja seperti mencurahkan air ke daun keladi. Ianya akan menjadi sia sia. Bukankah membaca merupakan sesuatu perkara asas untuk mencapai kejayaan? Tanpa membaca, manakan kita mengetahui sejarah dunia? Manakan pula kita mengetahui ttg alam semula jadi? Jadi, sebagai orang yang paling rapat dan mudah untuk dijadikan contoh tauladan yg tepat, ibu bapa merupakan org yg penting dalam hal ini. Kerana "begitulah acuan, begitulah kuihnya" anak anak pasti tidak tumpah utk mengikuti apa yg ibu bapa mereka lakukan.
Isi 1- antara peranan ibu bapa yg termasuklah membeli buku buku menbaca yang menarik dan sesuai dengan umur mereka. (Huraikan)
Isi 2- meluangkan masa bersama anak anak dan berkongsi dgn mereka isi yang terdapat dalam buku tersebut agar mereka lebih memahami apa yg mereka baca.
(Huraikan)
Isi 3- menyediakan pelbagai kemudahan utk anak anak membaca sperti cth membuat bilik khas perpustakaan mini di rumah (Huraikan)
2016-06-10T08:00:58+08:00
Ibu bapa sepatutnya mengajak anak anak ke perpustakaan untuk membaca atau meminjam buku..ibu bapa haruslah membeli sebarang bahan bacaan untuk anak anak di rmh