Jawapan

2016-06-09T00:49:20+08:00

ulasan pasal? kesan? usaha mengatasi? punca?

saya bagi punca eh..

kemurungan adalah salah satu penyakit psikologi yang melibatkan tekanan emosi yang serius kepada seseorang. kemurungan boleh terjadi disebabkan pelbagai punca. antara punca kemurungan adalah disebabkan seseorang mengalami peristiwa trauma yang tidak dapat diterima olehnya. contohnya, kematian orang tersayang secara mendadak.

selain itu, kerana mengalami penyakit berat yang kekal dan berpanjangan dan menyebabkan pesakit hilang keupayaan diri contohnya strok. hal ini mampu memberi kemurungan kerana pesakit akan berasa tertekan dan sedih. seterusnya, pengalaman mengalami masalah berat yang tidak mampu diatasi dan membebankan. contohnya, kehilangan kerjaya atau harta benda.

akhirnya, disebabkan haid atau awal kehamilan kepada wanita. tekanan emosi ini berlaku dalam tempoh yang sekejap sahaja namun masih tidak boleh dipandang enteng. kemurungan boleh membawa kepada pelbagai masalah serius. oleh itu, masalah ini harus diselesaikan dengan secepat dan sebaik mungkin demi membawa kehidupan yang lebih harmoni.

semoga ini boleh tolong. kalau ada apa2 yang tak cukup, maybe boleh reply balik and saya akan tolong.. inshaa allah :))