Jawapan

2016-06-09T00:27:24+08:00

ulasan pasal? kesan? usaha mengatasi? punca?

saya bagi kesan lah ye..

pada zaman modenisasi yang kini melanda dunia, kemajuan berlaku di mana jua manusia berada. kemajuan ini memberi pelbagai kesan positif begitu juga dengan kesan negatif. antara kesan negatif modenisasi ini antaranya pencemaran laut. apakah kesan pencemaran laut?

antara kesan pencemaran laut ialah kemusnahan hidupan marin. pencemaran laut seperti tumpahan minyak dan pembuangan sampah sarap mampu memberi impak negatif terhadap mereka dan akhirnya mampu mengakibatkan kepupusan. seterusnya, membahayakan kesihatan. hal ini kerana air daripada laut digunakan manusia untuk pelbagai urusan contohnya sebagai air minuman. jika ia tercemar, maka kesihatan manusia mampu terjejas.

selain itu, pencemaran laut menyebabkan terjejasnya ekonomi negara terutamanya dalam sektor pelancongan. hal ini kerana pelancong akan berasa tidak selesa dengan suasana laut yang kotor mengakibatkan mereka tidak mahu melancong ke negara ini lagi. akhirnya, memburukkan imej negara. hal ini kerana orang luar akan menganggap bahawa rakyat negara ini pengotor kerana sanggup mencemarkan persekitaan laut sekali gus menjatuhkan imej negara di mata dunia.air amatlah penting kepada manusia. oleh itu, kita haruslah menguruskan air dengan baik agar pencemaran laut tidak berlaku.

harap ni boleh tolong!! :))