Jawapan

2016-06-10T19:10:41+08:00
Haney Hamzah                                                                                                                                                                                                                56 Jalan Teratai 3/4,                                                                                                                                                                                Taman Seroja,                                                                                                                                                                                56100 Kuala Lumpur.                                                   
                                                                                                                                   27 Mac 2013                                                  

Kehadapan sahabatku yang sentiasa diingati, Saudari Aslina, yang kini berada di Brunei. Saya berharap agar saudari sentiasa berada dalam kandungan sihat walafiat bersama-sama dengan keluarga saudari.
Saudari Aslina,
................Bagaimana keadaan saudari di sana sekarang? Untuk makluman saudari, saya dan keluarga saya di Kuala Lumpur sihat seperti biasa. Pada masa ini, saya agak sibuk dengan pelajaran saya kerana Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang bakal saya duduki semakin hampir. Setiap hari saya terpaksa pulang lewat ke rumah kerana menghadiri kelas tambahan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan. Saya percaya mampu untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan tersebut. Walau bagaimanapun saya memohon agar saudari mendoakan saya supaya lulus dengan cemerlang.

Saudari Aslina,
................
       Dalam warkah saudari yang lepas, saudari ingin mengetahui perayaan yang disambut di Malaysia.Untuk tidak menghampakan saudari, saya akan menceritakannya. Satu daripada perayaan yang disambut oleh masyarakat di Malaysia ialah perayaan Hari Krismas.Apabila Krismas semakin hampir, rumah-rumah dihias indah indah,pokok Krismas didirikan, kad ucapan diedar, dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Terdapat juga hadiah yang diletak dibawah pokok Krismas. Sudah menjadi kebiasaan jika kita melihat kumpulan koir menyanyi di gereja-gereja malah ada juga yang berpakaian Santa dan melawat kejiranan, rumah anak yatim, orang tua dan hospital bagi meraikan mereka yang kurang bernasib baik.Malam Krismas ialah malam yang ditunggu-tunggu, sanak saudara akan berkumpul, masa untuk doa dan kesyukuran telah sampai. Biasanya ‘Nativity play’ atau pertandingan ratu cantik perayaan akan juga diadakan.Pagi Krismas, penganut Kristian akan bersembahyang di gereja, sebelum pulang ke rumah dan menunggu kedatangan tetamu.Dalam konsep rumah terbuka sekarang, perayaan menjadi semakin meriah dengan kedatangan kaum lain. Antara juadah yang biasa dihidangkan ialah kekacang, buah-buahan, pai, dan ayam belanda bakar,termasuk juga rendang dan kari.Walaupun Krismas adalah sambutan sehari sahaja, tetapi semangat dan kemeriahannya berlangsung hingga tahun baru.
Seterusnya,masyarakat India pula akan menyambut perayaan Deepavali.Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali ialah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan dan cahaya menumpaskan kegelapan. Pada hari ini, kerajaan mengisytiharkan satu hari cuti umum.Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh sebab namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini merupakan sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden.Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak sebagai simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. 

Akhir sekali, perayaan yang disambut oleh majoriti masyarakat Malaysia ialah Hari Raya Aidil Fitri.Kemeriahan Hari Raya ditonjolkan dengan kembalinya beramai-ramai warga kota ke kampong. Upacara yang digelar ‘balik kampung’ ini menyebabkan kota-kota besar menjadi lengang dan jalan raya menjadi sesak. Masing-masing ingin merayakan Aidilfitri bersama ibu bapa dan keluarga. Seluruh keluarga akan bergotong royong menghias rumah dan memasak juadah.Pagi Aidilfitri biasanya akan dimulakan dengan takbir dari masjid-masjid, yang telahpun berlanjutan dari malam sebelumnya. Pagi-pagi lagi semua orang telah bangun,dan biasanya akan mengunjungi pusara kaum keluarga.Kemudian, kaum wanita akan mengemas rumah manakala kaum lelaki akan bersiap ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri. Masing-masing segak dan cantik dengan pakaian baru.Kanak-kanak merupakan golongan yang paling seronok kerana segalanya dari songkok, baju melayu, atau baju kurung hinggakan kasut adalah baru.Selepas mengerjakan solat sunat Aidilfitri, kaum keluarga akan berkumpul untuk bersalaman dan meminta maaf antara satu sama lain.