Jawapan

2016-06-09T22:03:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

22, Tingkat Sri Indah 2,

Taman Bukit Sri Indah,

14000 Bukit Mertajam.

Seberang Perai Tengah.

 

Pengetua,

Sekolah Menengah Sri Bukit,

Jalan Sri Bukit,

14000 Bukit Mertajam.

Seberang Perai Tengah.                                                                                                                                                                       18 MAC 2016.

 

Tuan,

 

Aduan tentang Keadaan Kantin Sekolah yang Tidak Memuaskan

 

Dengan segala hormatnya, saya Nur Izzati binti Mohd Noringin mewakili pelajar sekolah ini untuk menyampaikan aduan tentang keadaan kantin sekolah yang tidak memuaskan. Walaupun banyak teguran yang telah kami sampaikan kepada pengusaha kantin tersebut, tidak ada sebarang tindakan yang diambil oleh pihak pengusaha kantin. Oleh itu, saya berharap agar pihak tuan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya demi kepentingan pelajar sekolah ini.

 

2.  Pertama-tama, makanan yang dijual terlalu mahal.Pengusaha mahu mengaut keuntungan yang banyak. Pelajar terpaksa membawa wang saku berlebihan untuk berbelanja di kantin. Bagi pelajar yang tidak mampu untuk membawa wang yang lebih, mereka hanya makan ala kadar. Oleh hal yang demikian, saya berharap agar pihak tuan dapat berunding dengan pengusaha kantin supaya harga makanan dikawal.

 

3. Selain harga makanan yang dijual itu mahal, makanan yang dijual itu pula tidak bermutu dan berkhasiat. Sepatutnya, makanan yang dijual di kantin sekolah bermutu dan berkhasiat supaya pelajar berselera untuk makan dan dapat menambah tenaga mereka. Sebaliknya, pengusaha kantin lebih mementingkan kuantiti makanan yang dijual daripada kualiti. Misalnya, mihun goreng yang dijual hanya mengandungi mihun, sayur, dan perencah asas tetapi tidak ada daging, udang, sotong, dan sebagainya. Jadi saya berharap supaya pihak sekolah dapat menetapkan seorangguru setiap hari supaya dapat memastikan bahawa makanan yang dijual itu bermutu dan berkhasiat.

 

4. Di samping itu, saya mendapati bahawa keadaan kantin kotor dan tidak terjaga oleh pihak kantin. Lantai kantin jarang-jarang dibasuh terutamanya bahagian tempat memasak. Meja makan jarang-jarang dibasuh atau dilap dan terdapat tumpahan yang melekat di atas meja. Selain itu, longkang di sekitar kantin juga dipenuhi sampah sarap dan plastik pembungkus makanan. Pengusaha kantin ini hanya mengharapkan pekerja sekolah untuk menjaga kebersihan kantin sekolah. Jadi, saya berharap agar teguran dibuat kepada pengusaha kantin supaya kebersihan di kantin dijaga.

 

5. Kesimpulannya, sekiranya keadaan di kantin ini berlarutan dan tidak ada sebarang tindakan diambil, maka pelajar miskin akan menghadapi masalah kerana mereka tidak mampu membeli makanan di kantin. Selain itu, lama-kelamaan pelajar di sini akan menghadapi pelbagai jenis penyakit kerana keadaan kantin yang menjijikkan dan makanan yang tidak berkualiti dan berkhasiat. Hal ini akan menyebabkan pelajar tidak dapat belajar dengan baik. Dengan itu, saya berharap semoga pihak tuan dapat menyiasat aduan ini dan mengambil tindakan untuk mengatasinya demi kepentingan pelajar di sekolah ini.

 

Sekian, terima kasih.

 

Saya yang benar,

 

 

.............................................................

(AHMAD BIN MOHD. NOR)


2016-06-10T12:22:57+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Inilah.............................................................