Jawapan

2016-06-10T11:03:56+08:00
Menyemarakkan budaya kunjung-mengunjung- dapat memupuk sikap toleransi dan mengeratkan hubungan-jiran tetangga pelbagai kaum, budaya, dan bahasa dapat beramah mesra dan menghilangkan rasa prejudis dan syak wasangka terhadap satu sama lain-tak kenal maka tak cinta-merapatkan tali silaturahim sesama jiran tetangga-memperkukuh semangat kekitaan
sye tulis apa yg terlintas dlm minda sye je.... klau salah harap maaf ye.. :)
Ok thank: ))
welcome....
2016-06-10T13:07:48+08:00
 Sudah terang lagi bersuluh, hari perayaan merupakan sambutan rasmi yang lazim dilakukan di di negara Malaysia. Setiap perayaan di negara kiat berbeza-beza mengikut bangsa masing-masing. Tamsilnya, bangsa Melayu menyambut Hari Raya Aidilfitri, bangsa Cina menyambut Tahun Baru Cina dan bangsa India menyambut Deepavali. Sehubungan dengan itu, rumah terbuka acap kali diadakan semasa menyambut perayaan-perayaan ini. Majlis rumah terbuka sudah menjadi amalan masyarakat Malaysia. Kerajaan juga menggalakkan rakyat mengadakan rumah terbuka supaya penduduk yang berbilang kaum dapat mengenali antara satu sama lain. Secara tidak langsung, hal ini dapat mewujudkan perpaduan kaum dalam kalangan masyarakat di negara ini. Terdapat banyak kepentingan mengadakan rumah terbuka pada hari perayaan.

 Salah satu kepentingan menganjurkan rumah terbuka ialah majlis ini mendorong masyarakat mengeratkan silaturahim tanpa mengira kaum dan agam. Dalam majlis yang diadakan, semua tetamu yang menghadiri majlis rumah terbuka itu dapat bertanyakan khabar dan berkenalan antara satu sama lain sambil menikmati makanan yang disajikan. Dengan itu hubungan silaturahi dapat dipererat dan secara tidak langsung perpaduan dapat dicapai. 
 
  Selain itu, amalan rumah terbuka dapat melahirkan perasaan hormat dan bermaaf-maafan. Hal ini wujud apabila kita menghadiri rumah terbuka yang tuan rumahnya lebih berusia, tetamu yang muda akan berasa hormat dan menyalamnya. Bukan itu sahaja, amalan bermaaf-maafan juga menjadi tradisi apabila datangnya hari perayaan. Di samping itu, amalan rumah terbuka dapat mengurangkan perasaan rendah diri akibat perbezaan taraf hidup.

   Bayangan yang samar kian jelas bahawa amalan rumah terbuka lebih banyak membawa kepentingan serta kebaikan kepada negara dan masyarakat. Oleh itu, konsep rumah terbuka perlu dihayati dengan mendalam oleh semua pihak. Sekiranya konsep ini tidak difahami dan dihayati, ditakuti amalan ini akan mendatangkan keburukan atau sekadar syarat sahaja untuk menganjurkannya. Kita tidak mahu menjadi seperti rumah sudah siap baru pahat berbunyi apabila menganjurkan rumah terbuka.