Boleh bantu saya? budak lelaki tersebut ingin menjalankan satu eksperimen untuk membandingkan waktu siang dan malam. terangkan secara ringkas prosedur yang dicadangkan untuk eksperimen ini. nyatakan apa yang anda perlu perhatikan pada akhir eskperimen

1
hi...tolong tndakan jawapan sebagai yg terbaik

Jawapan

2016-06-10T18:43:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perbezaan siang dan malam di sesuatu kawasan kecuali di kawasan Garisan Khatulistiwa disebabkan oleh kecondongan bumi iaitu 66 1/2 ° dari satah orbit hemisfera selatan mengalami waktu siang lebih panjang daripada waktu malam pada 22 hb Disember. Matahari berada tegak di Garisan Jadi Sementara semua kawasan hemisfera utara mengalami waktu siang lebih pendek berbanding dengan waktu malam. 21 Mac dan 23 September apabila matahari berada tegak di Garisan Khatulistiwa, seluruh dunia akan mengalami waktu siang dan malam yang sama panjang. Manakala, apabila matahari berada tegak di Garisan Sartan pada 21 Jun semua kawasan di hemisfera utara mengalami siang lebih panjang daripada malam. Waktu siang lebih pendek berbanding malam di hemisfera selatan.