Jawapan

2016-06-13T00:19:50+08:00
 Kebersihan merupakan perkara yang amat penting.Terutamanya kebersihan di rumah. Kebersihan di rumah perlu dijaga bagi bagi mengelakkan jangkitan penyakit. Hal ini, menjamin keluarga yang lebih ceria dan bahagia.

     Langkah pertama untuk menjaga kebersihan ialah mengemaskan semua peralatan yang telah digunakan. Kita sepatutnya meletakkan semula barang di tempat yang sepatutnya. Hal ini,dapat mengelakkan kita dari bahaya dan kehilangan barang-barang. 

     Selain itu,kita perlu memastikan setiap ruang di rumah kita sentiasa bersih. Kita hendaklah mencuci bilik mandi dan tandas tiga kali seminggu dengan menggunakan pencuci anti bakteria. Hal ini kerana, bakteria merbahaya berpunca daripada tandas yang kotor. Justeru, kita dapat  mengelakkakan diri daripada penyakit merbahaya.

     Seterusnya,kita perlulah memastikan tempat-tempat menangkung air di tutup sentiasa. Ini dapat mengelakkan daripada nyamuk membiak kerana nyamuk tidak dapat bertelur apabila tiada tangkungan air. Selain itu,kita perlu menggantikan air di dalam pasu bunga selama tiga hari sekali.

     Di samping itu,kita haruslah memastikan pakaian yang kotor tidak bersepah merata-rata dengan meletakkan pakaian tersebut di dalam bakul yang khas. Manakala,kasut juga haruslah menyimpan kasut di dalam rak dengan teratur.

     Kesimpulannya,kita perlulah mengamalkan cara-cara menjaga kebersihan di rumah dengan baik dan berdisiplin bagi menjamin kesihatan keluarga. Seperti kata pepatah rumah bersih keluarga sihat.