Jawapan

2016-06-11T13:39:09+08:00
          Setiap orang pasti mempunyai sahabat. Saya juga mempunyai ramai sahabat sama ada di sekolah ataupun di kawasan tempat tinggal saya. Saya suka akan sahabat-sahabat saya ini kerana mereka amat baik dengan saya.
            Antara kebaikan sahabat-sahabat saya ini ialah mereka suka membantu saya dalam pelajaran. Misalnya, jikalau saya menghadapi masalah dalam menyelesaikan soalan Matematik, mereka akan membantu saya mencari penyelesaiannya. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan penguasaan saya dalam mata pelajaran Matematik.
            Selain itu, sahabat saya juga suka mengajak saya bermain bersama-sama mereka. Contohnya saya suka bermain bola sepak bersama-sama mereka di padang permainan berhampiran dengan rumah saya. Ini dapat mengeratkan hubungan persahabatan di samping dapat menyihatkan tubuh badan kami.            Seterusnya sahabat saya ini juga memberikan bantuan jika saya berada dalam kesusahan. Misalnya, saya pernah kehilangan wang di kantin sekolah. Sahabat saya telah bermurah hati memberikan sedikit wang kepada saya untuk dibuat belanja membeli makanan.
            Akhir sekali, sahabat saya sering meminjamkan buku cerita kepada saya. Contohnya, kami sering bertukar-tukar buku cerita atau komik yang kami beli di kedai buku. Ini secara tidak langsung dapat menanbahkan pengetahuan kami bersama.
            Kesimpulannya, saya bersyukur kerana mempunyai sahabat-sahabat yang baik hati.Bagai isi dengan kuku begitulah perumpamaan yang sesuai untuk menggambarkan hubungan persahabatan saya ini. Harapan saya semoga persahabatan saya ini akan berkekalan.


bolehh???