Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-06-11T17:31:42+08:00
- 1.  MEMAHAMI
- apa saja yang berlaku diantara anda dan kawan, cuba untuk cari jalan penyelesaian dan jangan terlalu ego kerana orang yang ego memang susah diajak berbincang.

2.  MENASIHATI
- kalau ada sikap, perangai atau tingkah laku kawan anda yang membuat anda tidak senang berkawan dengannya, jangan terus memarahi ataupun menghina. Anda cubalah yakinkan dirinya dan berikanlah seberapa banyak nasihat yang berguna untuk dia menyedari kesalahan dan perbuatan dia.

3. MENDEKATI
- berani mendekati kawan anda dengan tidak menjauhkan diri meskipun anda tidak setaraf dengannya.
 
   cth: org yg rendah tarafnya cubalah untuk memberanikan diri mendekati dan berbicara dengan orang yang lebih tinggi tarafnya.

4. MENGHORMATI
- menghormati kawan anda yang lebih tua usianya dari anda dan tidak bersikap kurang ajar ataupun kurang sopan.

5. SENYUM
- biarpun ada masalah, jangan pernah lenggang dari senyuman. Senyumlah kerana senyumlah membawa kebahagiaan dan ketenangan dalam persahabatan.

6. ELAKKAN BERSIKAP AGRESIF
- belajar untuk mengawal diri pabila ada pergaduhan, perselisihan atau kesalahfahaman dalam persahabatan. jangan terus melawan kerana ianya akan membesarkan lagi masalah dan mungkin akan merenggangkan lagi hubungan silaturahim antara anda dan rakan. So, be a patient person frenz...

7. ELAKKAN SUKA MENGUMPAT/MEMBUAT FITNAH/MEMBOHONG
-jangan sesekali mengumpat kawan anda dari belakang kerana itu perbuatan syaitan. begitu juga dengan fitnah, elakkan diri daripada suka memfitnah kawan sendiri kerana ia akan meruntuhkan persahabatan anda. Elakkan juga dari membohong kerana ia akan mengurangkan peratus kepercayaan kawan dengan diri anda. cuba untuk bersikap jujur dan terus terang meskipun korang susah nak mengakui. OK!

8. BAIK HATI
- bersikap baik hati cth: berada di sisi kawan pabila dia mengalami masalah ataupun sedang bersedih.

9. BANTU-MEMBANTU
- membantu/menolong kawan anda apabila kawan dalam kesusahan. cubalah untuk meringankan beban kawan cth : menolong menguruskan perniagaan.

- membantu/menolong kawan anda dalam pelajaran kiranya ada yang dia tidak fahami cth: kawan anda kurang memahami bahasa Inggeris, anda cubalah untuk mengajarnya sikit2. OK!

10. PASRAH
- pasrah kiranya ada yang berlaku diantara anda dan kawan. jangan jadikan ia dendam. cuba untuk pasrah dan tabah. 
1 5 1