Jawapan

2016-06-15T17:52:16+08:00
  Aku tiba di sekolah untuk mengikuti satu perkhemahan pengakap yang diadakan di Bukit Ayer. Setelah mendengar taklimat daripada Cikgu Kamal Ahmad, kamipun bertolak. Ahli pengakap yang terlibat seramai 30 orang dan disertai oleh 5 orang guru.
          Setelah tiba, kami dibahagikan kepada 5 kumpulan. Kami diarah membersihkan kawasan. Setelah itu, kami mendirikan khemah. Aku dan beberapa orang rakan diarah untuk mencari kayu api untuk digunakan semasa memasak dan untuk dijadikan unggun api. Pada waktu malam, kami hanya berehat sahaja.


          Selepas sembahyang subuh, kami bersarapan. Selepas itu, kami mengadakan aktiviti senaman. Kemudian aktiviti berkawad diadakan. Banyak yang aku pelajari semasa aktiviti ini.
          Pada waktu petang kami menjalankan aktiviti meredah hutan. Melalui aktiviti ini, kami dapat mengetahui tentang flora dan fauna yang terdapat di hutan ini. Kami juga bermandi-manda di air terjun yang berdekatan.
          Pada waktu malam, telah dijalankan aktiviti unggun api. Melalui aktiviti ini, setiap kumpulan perlu mengadakan persembahan. Kumpulan aku mengadakan persembahan dikir barat. Aku sungguh seronok ketika membuat persembahan.          Pada pagi ini telah dijalankan aktiviti pertolongan cemas dan ikatan. Selepas makan tengah hari, kami bersiap-siap untuk pulang. Kami meruntuhkan khemah dan membersihkan kawasan perkhemahan.

          Pada pukul 2.00 petang, kami bertolak pulang. Aku berasa gembira dapat mengikuti perkhemahan ini kerana banyak pengetahuan dan pengalaman yang aku peroleh.