Jawapan

  • illy
  • Pengguna Baru
2016-06-12T10:36:59+08:00
Pada 3 September 2015 , Sekolah Kebangsaan Seri cahaya telah mengadakan Sambutan Kemerdekaan Peringkat Sekolah di Dewan Seri cahaya. Sambutan ini diadakanadalah untuk meraikan ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke 57 pada tahun ini .

Sambutan yang gilang-gemilang itu telah dimulakan pada pukul 8 pagi. Selain itu,
 sambutan ini juga telah dipimpin oleh Puan Suhaila selaku pengerusi majlis. Tetamukehormat, iaitu Yang Dipertua PIBG Sekolah Kebangsaan Seri Cahaya telah menyempurnakan acara perasmian sambutan kemerdekaan peringkat sekolah tahun 2015.Tidak ketinggalan juga, Puan Maselah binti Mohd. Tahir, Guru Besar Sekolah KebangsaanSeri cahaya turut menyampaikan sepatah dua kata .

Acara pada hari itu dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku, lagu kebesaran
negeri , lagu sekolah dan lagu 1 Malaysia. Seterusnya, sambutan dimeriahkan lagidengan nyanyian hebat lagu Jalur Gemilang dan 1 Malaysia dari Lim Kok Wing Universiti gabungan pelajar-pelajar tahun 3 Cemerlang, 5 Cemerlang dan Pasukan Koir Sekolah Kebangsaan Seri Cahaya. Terukir senyuman di bibir Para Guru Sekolah Kebangsaan Seri Cahaya apabila melihat persembahan tersebut.

Usai sahaja persembahan itu, para tetamu telah dijamu dengan sedikit santapan ringan
 yang telah ditaja oleh “Noor Aini and Family Catering”. Selepas itu, sambutan kemerdekaan diteruskan lagi dengan Pertandingan Nyanyian Lagu Patriotik yang telahdiadakan di kantin sekolah. Terbukti kehebatan Murid-murid Sekolah Kebangsan Seri Cahaya kerana dapat menyanyikan lagu patriotik dengan baik sekali. Pemenang tempat  pertama pertandingan ini telah diungguli oleh adik Siti Nur Diana dari kelas 5 Cerdas.

Setelah itu, Encik Idris, Guru Penolong Kanan Kokurikulum Sekolah Kebangsaan Seri
Cahaya bersama beberapa orang guru pergi ke kelas-kelas untuk menyaksikan marhaban yang telah dipersembahkan oleh kelas-kelas yang terlibat. Selain itu, Pertandingan Kelas Paling Patriotik turut diadakan sempena Sambutan Kemerdekaan Tahun 2015. Guru-guru yang berkenaan akan menilai kelas-kelas ini untuk mencari pemenang-pemenangnya.   Sambutan Kemerdekaan ini telah berakhir pada jam 1.20 tengah hari. Puan Maselah selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri cahaya menasihati murid-murid sekolah iniagar menyemai dan menanam rasa cinta dan sayang pada tanah air kita ,Malaysia.

Laporan disediakan oleh :                                            7 SEPTEMBER 2015
   ................................
(NUR AMIRA BT ANAS)

Setiausaha,

Persatuan Kajian Tempatan,

Sekolah Kebangsaan Seri Cahaya